Vucsics: Szerbia profitált abból, hogy nem vezetett be szankciókat + videó

„Szerbia számára hatalmas előnnyel jár az, hogy független politikát folytat” – mondta a balkáni ország elnöke.

2023. 10. 29. 18:37
null
EU leaders discuss cooperation with Western Balkans Fotó: JONAS ROOSENS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia az egyetlen ország Európában, mely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, ez már lassan két éve így van – erről beszélt Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke vasárnap a Prva szerb televíziónak adott interjújában. Hozzátette: Szerbia számára hatalmas előnnyel jár az, hogy független politikát folytat, többek között megerősítette az ország nemzetközi hírnevét, mint szabad és független államot. A szankciókkal kapcsolatban leszögezte:

én csak az országot próbáltam megvédeni és felelősségteljes, komoly politikát folytatni.

Vucsics azonban hangsúlyozta, Belgrádra egyre nagyobb külpolitikai nyomás nehezedik a Nyugat részéről. Az államfő az interjú során más témákat is érintett, köztük beszélt arról is, hol tart most Szerbia, és a koszovói helyzet is szóba került.

Szerbia nem olyan erős, mint szeretném, sem gazdaságilag, sem katonailag. De azt is tudom, mennyivel vagyunk előrébb öt, tíz vagy tizenöt évvel ezelőtthöz képest. Valamikor a régió számos országa előttünk járt, de most mögöttünk vannak

– fogalmazott Vucsics.

A szerb elnök konkrét intézkedéseket is említett, mint például az olajkészletek bővítése. Ismertette, földgázból elegendő mennyiséggel rendelkezik az ország. Vucsics aggodalmát fejezte amiatt, amerre a világ halad. Rámutatott, a számos regionális konfliktus fenyegeti a világot, álláspontja szerint a világhatalmak befolyása miatt nehéz lesz elkerülni, hogy ne alakuljon ki az egész világot érintő konfliktus. „A Nyugat aligha fogja legyőzni az oroszokat, ahogy az orosz erők sem fogják könnyen legyőzni az ukránokat” – hívta fel a figyelmet. A Belgrád és Pristina közötti konfliktussal kapcsolatban Vucsics ismertette, nincs se konkrét dátum, se ütemterv a felek közötti megállapodás elérésére. Kiemelte, az észak-koszovói szerbek rendkívül nehéz helyzetben vannak, álláspontja szerint a regionális rendőrségnek szerbekből kellene állnia, és nem albánokból. Közölte, Szerbia azonban nincs egyedül.

Vannak még barátaink, Magyarország, Spanyolország, sőt Franciaország is, miközben néhány szomszédunk, akik gyenge Szerbiát szeretnének látni, mindig ellenünk lesznek

– fogalmazott.

Borítókép: Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke (Fotó: AFP/ANP/Jonas Roosens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.