Már több mint negyven halálos áldozata van a bányaszerencsétlenségnek

A tragédia miatt megszünteti az együttműködést Kazahsztán az európai vállalattal, Tokajev elnök nemzeti gyásznapot hirdetett.

2023. 10. 29. 11:45
An ambulance drives out of the Kostenko coal mine in Karaganda
KAZAKHSTAN-FIRE/ An ambulance drives out of the Kostenko coal mine operated by ArcelorMittal Temirtau as rescue operation continues following a mine fire, in Karaganda, Kazakhstan October 28, 2023. REUTERS/Stringer Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett a kazahsztáni bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma: vasárnapi adatok szerint már 42 ember holttestét találták meg, tíz embert pedig továbbra is keresnek. A közép-ázsiai ország Kosztyenko nevű, az ArcelorMittal globális acélóriáshoz tartozó szénbányájában még szombaton ütött ki tűz. A tragédia nem messze Karaganda városától történt, a közép-kazahsztáni ipari területen. A kazah hatóságok közlése szerint a metán és a levegő keveredése miatt bekövetkezett robbanás során csaptak fel a lángok, ám a vizsgálatok folytatódnak. Hozzátették: a robbanás ereje olyan nagy volt, hogy a bánya távközlési rendszerei is meghibásodtak.

Emberek az ArcelorMittal globális acélóriás bányájának bejáratánál a bányában történt balesetet követõen 2023. október 28-án. Fotó: - / MTI/AP

Sajtóinformációk szerint a baleset idején 252 ember tartózkodott a bányában, akiknek többségét sikerült kimenekíteni, közülük 18-an kórházi ellátásra szorulnak. Vannak, akik égési sérüléseket szenvedtek, másokat különböző fokú gázmérgezés miatt kezelnek a toxikológiai osztályokon – számolt be a kazah egészségügyi miniszter.

A The Astana Times angol nyelvű kazah hírportál közölte, Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán elnöke október 29-re nemzeti gyásznapot hirdetett ki.

Az államfő szombaton találkozott a balesetben elhunyt bányászok családtagjaival és hozzátartozóival, akiknek részvétét fejezte ki és ígéretet tett arra, kivizsgálják a körülményeket. Tokajev továbbá arról is biztosította őket, anyagi segítséget fog nyújtani a kormány az érintett családoknak. „Ha szükséges, létrehozunk egy speciális alapot, melyet én magam fogok kezelni” – tette hozzá. Az elnök arról is beszámolt, a balesetnek következményei lesznek az ArcelorMittal vállalatra nézve is. A kormány arra utasította, szüntesse meg a befektetési együttműködést az acélóriással.

Ez a vállalat történelmünk során a legrosszabbnak bizonyult a kormány a cég közötti együttműködés szempontjából. Most azon kell elgondolkodunk, fellépjünk-e magával a vállalattal szemben

– fogalmazott Tokajev.

Az ArcelorMittal bányáiban nem a szombati volt az első baleset, 2004 óta több balesetről is beszámoltak a hatóságok. 2004. december 5-én 23 bányász vesztette életét azt követően, hogy metángáz szabadult fel a bányában. Szakértők akkor azt mondák, a biztonsági szabályok be nem tartása is közrejátszott a balesetben. A következő balesetre 2006. szeptember 20-án történt, melyet Kazahsztán legnagyobb bányaszerencsétlenségeként tartanak számon. Aznap 368 ember tartózkodott az acélóriás Lenin bányájában Saktinszkben, közülük 41-en vesztették életüket. A vizsgálatok szerint a biztonsági ellőírások megsértése miatt következett be a baleset. A BBC brit közszolgálati média kiemelte, az ArcelorMittal legutóbbi balesete augusztusban volt, akkor tűzesetben négy bányász halt meg, tavaly novemberben pedig öten vesztették életüket metángáz szivárgása miatt.

A luxemburgi székhelyű vállalat 15 szén- és acélbányát működtet Kazahsztánban, ám az asztanai vezetés részéről sorra érik már évek óta a bírálatok a biztonsági intézkedések be nem tartása miatt. A posztszovjet országokban egyébként is gyakoribbak a bányabalesetek, a létesítmények zömét ugyanis még a szovjet időkben építették, a biztonsági előírások betartása ezért különösen fontos.

Az elnöki hivatal közlése szerint a bányaszerencsétlenség óta sorra kapják a részvétnyilvánító leveleket, telefonhívásokat. Részvétét fejezte ki többek között Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Az Európai Unió, valamint a török elnöki hivatal pedig X oldalán osztotta meg gondolatait a tragédia kapcsán.

Borítókép: Mentőautó hagyja el az ArcelorMittal által üzemeltett kazahsztáni Kosztyenko szénbányát 2023. október 28-án (Fotó: Reuters/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.