Megvan az amerikai képviselőház új elnöke

A posztra a republikánus frakció elnökét, Mike Johnsont választották meg.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 21:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai képviselőház a republikánus frakció alelnökét, Mike Johnsont választotta meg szerdán a házelnöki tisztségre a voksolást követően közzétett hivatalos szavazási eredmények szerint.

Johnson megválasztása mindössze néhány szavazaton, és a párton belüli, folyamatosan változó támogatottságán múlott, azonban a korábbiaktól eltérően a Republikánus Párton belüli egyik csoport sem vonta meg a támogatást a politikustól, akit 220 vokssal választottak házelnökké.

A demokraták eközben továbbra is Hakeem Jeffries kisebbségi vezetőre szavaztak.

Johnsont kedden késő este választotta jelöltté a Republikánus Párt választmánya. A politikus megkapta Trump volt elnök támogatását is, aki arra buzdította a republikánusokat, hogy válasszák házelnökké Johnsont. Az 51 éves, Louisiana államból származó politikus Donald Trump elkötelezett hívének számít.


 

Trump New Yorkban nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Mike Johnson fantasztikus házelnök lenne. Republikánus párttársáról még azt mondta, hogy ravasz és nagyszerű képviselő, akinek személyét mindenki elfogadja.

Helyre fogjuk állítani a testületbe vetett bizalmat. Átfogó konzervatív politikai irányvonalat fogunk követni, fellépve a Biden-kormányzat káros politikájával szemben, és támogatni fogjuk szövetségeseinket külföldön

– jelentette ki Johnson a szavazást követően, amelyen pártpolitikai érdekek mentén 220 képviselő támogatta 209 ellenében. Kollégáinak címzett levelében Johnson ígéretet tett, hogy előmozdítja a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos, régóta esedékes törvénykezést, biztosítva ezzel, hogy a kormányzat nem fog leállni november 17-én az átmeneti büdzsé kifutásával.

A képviselőház eddigi elnökét, a republikánus Kevin McCarthyt többségi szavazáson távolították el október 3-án pozíciójából. A kongresszus alsóházában hetekig tartó pártpolitikai csatározás kezdődött utódjának kijelöléséről, Johnson a negyedik jelöltként futott be.

Borítókép: Mike Johnson (Forrás: Facebook/Mike Johnson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.