Az utolsó ukránig – Már a 18 és 20 év közötti diákokat is mozgósítaná Kijev + videó

Ukrajnában elfogytak az önkéntesek, aki teheti, az elmenekül, aki nem, az bujkál. Sok férfi több mint másfél éve nem meri kitenni a lábát a házból. Ha így megy tovább, akkor akár az egyetemistákat is besorozhatják.

2023. 11. 22. 5:06
null
Herszon, 2023. október 19. Ukrán tengerészgyalogosok átkelnek a Dnyeper folyón a kelet-ukrajnai Herszon közelében húzódó frontvonalnál 2023. október 14-én. MTI/AP/Alex Babenko Fotó: Alex Babenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajmeresztő ötletekkel állnak elő az ukrán hadtestparancsnokok, akik újabban a kézzel vezérelt propagandamédia kedvenc vendégei. A többnyire borostás vagy szakállas egyenruhások egyre többet beszélnek a különböző műsorokban arról, hogy drasztikusan erősíteni kellene a katonai mozgósításon, a veszteségek ugyanis hatalmasak. Rajtuk kívül ezt egyébként senki nem meri kimondani, Ukrajnában ugyanis meg van tiltva, hogy az elesettek számáról beszámoljon bárki is. 

A héten jelentette be Petro Gorbatyenko, az 1. rohamzászlóalj 3. különleges dandárjának a parancsnoka főműsoridőben azt, hogy 

mozgósítani kellene a 18 és 20 év közötti, egyébként törvényileg védett egyetemi hallgatókat is frontszolgálatra. 

Szerinte ugyanis a diákoknak is harcolniuk kell. A parancsnok szerint az ötvenéves korosztállyal már nem mennek sokra, hiszen öregek, és tele vannak betegségekkel, viszont a fiatalok nem. 

Mobilizálni kell a 20 és 18 éveseket! Mi ebben a kivetnivaló? Az, hogy diákok? Na és! A diákoknak nem kell harcolniuk? De kell! És alkalmasok!

– fogalmazott Petro Gorbatyenko, katonai hívónevén Rolló. 

 

Az embervadászat egy percre sem áll meg 

Ha nem lennének veszteségek, ahogy azt az ukrán propaganda is hirdeti, akkor nem lenne szükség a hadköteles férfiak levadászására sem. 

Azonban a hadkiegészítők továbbra is hordákban járva teszik mindezt az ukrán városokban és falvakban. 

A legdurvább eseteket többnyire Odesszában dokumentálják, mint az alábbi felvételt, melyen egy férfi kiáll a saját jogaiért, és nem ismeri el az intézkedés törvényességét. A hatóságok háromszor is arra kérik, hogy szálljon be velük a mikrobuszba, és menjen el adategyeztetésre a parancsnokságra. A férfi azonban, jól tudván, hogy annak a front lesz a vége, elutasítja mindezt. A videóban végül a fiatalembert földre terítik és megbilincselik, majd betuszkolják az autóba. Esélye sincs elmenekülni. 

Érdekes, hogy a különböző megyék a központi hatalomtól eltérően hoznak olyan rendeleteket, melyek a mozgósítás erősítését célozzák meg. Herszon megye katonai kormányzója például azt jelentette be, hogy a régió azon részén, amit a kijevi hatóságok felügyelnek, felerősítik a katonai mozgósítást. Olekszandr Prokugyin az internetre feltöltött videójában így fogalmazott:

Ülésezett a régió védelmi tanácsa. Úgy döntöttünk, hogy megerősítjük a mozgósítással kapcsolatos munkát. A Nemzeti Rendőrség azzal lett megbízva, hogy aktivizálják magukat, és kutassák fel azon személyeket, akik bujkálnak a mozgósítási kötelezettség elől. Az ellenőrzőpontokon mindenkit meg fognak vizsgálni, és ellenőrzik, hogy az illető ignorálta-e a korábban kapott katonai behívóparancsát

– mondta a dél-ukrajnai megye vezetője. 

Hasonló intézkedést jelentett be Lemberg megye katonai vezetése is. Az ő rendeletükben az áll, hogy a régió területén a hadkötelesek minden esetben meg kell, hogy mutassák a személyi igazolványaikat a hadkiegészítők munkatársainak. Emellett a sorozótiszteket kötelezték arra is, hogy ellenőrizzék az utcán megállított férfiak papírjait, külön figyelmet fordítva a lakcímbejegyzésre. 

Korábban az Ukrán Igazságügyi Minisztérium azt jelentette be, hogy a hadkiegészítők munkatársai egyedül nem rendelkeznek semmiféle jogosultsággal az állampolgárok igazoltatására. Azt a törvények szerint kizárólag a titkosszolgálat vagy a rendőrség jelenlétében tehetnék meg. Az, hogy egy megye felülírja a központi jogszabályokat, mindössze azt jelzi, hogy egyre nagyobb a káosz, illetve hogy még több emberre van szüksége az ukrán hadseregnek. 

 

Borítókép: Ukrán tengerészgyalogosok átkelnek a Dnyeper folyón a kelet-ukrajnai Herszon közelében húzódó frontvonalnál 2023. október 14-én (Fotó: MTI/AP/Alex Babenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.