Meghalt a pilóta, aki ellopott egy szovjet vadászrepülőt

Viktor Belenko hadnagy azért lopta el a harci repülőt, hogy átadja a nyugati hatóságoknak tanulmányozásra.

2023. 11. 22. 7:14
Russian Air Force MiG-25PU
Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt a pilóta, aki Hokkaidó szigete felé vezetett egy szovjet sugárhajtású szuperszonikus MiG–25 elfogó repülőgépet. Tettét azzal magyarázta, hogy át akarta adni a repülőt a nyugati hatalmaknak, hogy megvizsgálhassák azt – idézte fel az 1976-os esetet a The New York Times. Leszállás után a japánok átadták Belenko hadnagyot és a szovjet katonai gépet az amerikaiaknak. A MiG–25-t szétszedték és elemezték, mielőtt néhány héttel később darabokban visszaadták a szovjeteknek. Belenko hadnagy menedékjogot kapott, majd idén szeptemberben bekövetkezett haláláig az Egyesült Államokban élt.

Viktor Belenko a kommunista fiatalok példaképe volt. A proletárszegénységben született, karrierje gyorsan ívelt felfelé, a Szovjetunió elit légvédelmi haderejének tagja lett, amelynek feladata az anyaország támadásokkal szembeni védelme volt. Munkájáért elismerést, anyagi előre jutást ígértek neki, ehelyett azt érezte, hogy csak egy apró fogaskerék a nagy hadi gépezetben. De kétségeit magában tartotta, így került be az 1970-es évek elején a MiG–25-programba – emlékeztet a The New York Times. 

Az 1950-es és 60-as években az Egyesült Államok és a Szovjetunió fegyverkezési versenyt vívott: nagyobb, gyorsabb bombázókat és felderítő repülőgépeket építettek. Az Egyesült Államok előnyben volt egészen az 1970-es évekig. Ekkor az amerikai hírszerző ügynökségek és szövetségeseik egy új repülőgépre lettek figyelmesek. Egy vadászgépre, amely mérföldekkel a föld felett képes repülni, a hangnál többszörösen gyorsabban. 

Természetesen a szovjet pilóta halála Oroszországban is bekerült a hírekbe. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is kommentálta a TASZSZ hírügynökségnek, mint mondta:

Nem valószínű, hogy boldog életet élt. Egy áruló soha nem élhet boldog életet. Mindig az a legnagyobb szerencsétlenség, ha az ember árulóvá válik.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.