Volt ukrán miniszterelnök is felkerült Zelenszkij szankciós listájára

Az ukrán elnök azokat vette célba, akik szerinte az ukrán gyermekeket veszélyeztetik.

Forrás: Reuters2023. 11. 19. 10:09
ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2023. július 12. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács ülésén a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij elnök 37 orosz csoport és 108 ember, köztük egy volt miniszterelnök és egy volt oktatási miniszter ellen is büntetőintézkedéseket vezetett be, mint mondta, célja az ukrajnai gyermekek háborús elrablása és más „orosz terror” elleni küzdelem.

Növeljük a rájuk nehezedő nyomást, mindegyiküket felelősségre kell vonni azért, amit tettek

− mondta szombaton éjszakai videóbeszédében, miután hivatala kiadta az aláírt rendeleteket. 

10 éves büntetést írnak elő az emberekre és ötéves büntetést nonprofit csoportokra, köztük egy olyanra is, amelyet Orosz Gyermekek Alapítványának neveztek.

A most szankcionált személyek között is olyanok találhatóak, akik az ukrán elnök szerint támogatják Oroszországot a háborúban. Korábban kifejtette, hogy nemcsak oroszokat büntetnek, hanem bárkit, akiről úgy vélik, hogy valahogy az oroszok mellett állnak. A mostani büntetettek között is sok oroszt találni, vannak, akiket korábban már külön is büntettek.

De a listán olyanok is vannak, mint például Dmitro Tabacsnik volt ukrán oktatási és tudományos miniszter, akit még idén februárban megfosztottak az ukrán állampolgárságától, valamint Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök is.

A szombaton megbüntetett személyek között van még Szergej Akszjonov, a Krím oroszok által beiktatott vezetője és Leonyid Paszicsnik, akit Putyin Luhanszk, az Oroszország által 2022-ben annektált kelet-ukrajnai régió élére nevezett ki.

A szankcionált orosz csoportok között több olyan is volt, amelynek a neve vagy a honlapja azt mutatja, hogy gyerekekkel foglalkozik.

Az egyik most szankcionált csoport a Kvartal Lui, amelynek alapítója Marija Lvova-Belova gyermekjogi biztos, akit Kijev 2022 októberében már szankcionált.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ebben a hónapban elfogatóparancsot adott ki Lvova-Belova és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, és azzal vádolják őket, hogy háborús bűntetteket követtek el Ukrajnából kitoloncolt gyermekekkel.

Zelenszkij új listája a Kvartal Lui ügyvezető igazgatóját, Szofia Lvova-Belovát is szankcionálta. Idősebb nővére, Marija azt mondta, hogy gyerekeket vittek menedékbe az erőszak elől, és tagadta, hogy háborús bűnöket követtek volna el.

Kijev szerint körülbelül húszezer gyermeket vittek el Oroszországba vagy az orosz fennhatóság alatt álló területre a családja vagy a gyámok beleegyezése nélkül, ami szerinte háborús bűnnek minősül.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.