Megdöbbentő reakciók a legrangosabb amerikai egyetemeken a zsidógyűlöletre

Az elmúlt évtizedekben az újbaloldali mozgalmak teljesen átvették az irányítást az amerikai egyetemek többsége felett.

Forrás: Mandiner2023. 12. 06. 17:06
null
Washington, 2023. november 24. Palesztinokat támogató tüntetõk vonulnak Washingtonban 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner számolt be arról, hogy a legrangosabb amerikai egyetemek, például a Harvard, az MIT és a Pennsylvaniai Egyetem elnökei nem voltak hajlandók egyenes választ adni arra a kérdésre, hogy megsérti-e a zsidók népirtására való felhívás az egyetemük magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat. Azt mondták egy kongresszusi meghallgatáson, hogy ez kontextustól függ és attól, hogy a beszéd átcsap-e magatartásba, azaz ténylegesen a zsidók megölésébe.

 

A lap szerint ez az eset is jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben az újbaloldali mozgalmak teljesen átvették az irányítást az amerikai egyetemek többsége felett, ezek a radikális mozgalmak pedig sakkban tartják az intézmények vezetést, emiatt még az ilyen egyértelmű kérdésekben sem mernek egyenes választ adni, hiszen amint megteszik, azonnal az agresszív baloldali aktivisták céltáblájává vállnak. 

A legrangosabb amerikai egyetemeken hetek óta terjed az antiszemitizmus, és minden nappal egyre súlyosabb esetek derülnek ki. Sok helyen már egyáltalán nincsenek biztonságban a zsidók. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt a napokban, egy antiszemita tüntetőkből álló csoport Philadelphiában megrohamozott egy olyan éttermet, amelynek a vezetője egy zsidó származású férfi. 

Néhány kilométerrel arrébb pedig a Pennsylvaniai Egyetem diákjai intifádára, vagyis Izrael elleni erőszakos felkelésre szólítottak fel. Az intézmény falaira pedig mindenféle gyűlöletkeltő szimbólumot és szöveget firkáltak.

A sorozatos antiszemita cselekmények óriási port kavartak a közösségi médiumokban. Elon Musk milliárdos üzletember mellett Jordan Peterson kanadai pszichológus, politológus is reagált a történtekre, aki közösségi oldalán azt írta, hogy egyszerűen nem tudja elhinni, amit hall és lát. Azt is kijelentette, hogy mindhárom egyetem vezetőjének le kellene mondania, és szégyenkezniük kellene azért, amit mondtak.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetők vonulnak Washingtonban 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.