Orbán Viktorra szegeződik a figyelem Brüsszelben

Folytatódhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rossz hete.

2023. 12. 14. 7:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerepéről ír Ukrajna esetleges uniós csatlakozása kapcsán a BBC brit közszolgálati médium. Mint a cikkben fogalmaznak, ha Ukrajna valamit ki akar hozni az EU-s vezetők csütörtöki csúcstalálkozójából, akkor ahhoz a magyar kormányfő támogatására lesz szüksége Kijevnek. Megjegyzik azonban azt is, hogy Orbán eddig határozottan ellenállt az ukránok EU-csatlakozási törekvésének és segélykérésének.

A háború, a korrupció, a nagy mezőgazdasági szektor és a magyar kisebbséggel szembeni rossz bánásmód is azon okok között van, amiért a magyar vezetés ellenzi Ukrajna integrációját az Európai Unióba.

A BBC beszámolója szerint a kétnapos brüsszeli találkozó napirendjén szerepel egy szimbolikus meghívás Ukrajnának a hivatalos tárgyalások megkezdésére, valamint egy 54 milliárd eurós uniós forrás felajánlása az ukrán gazdaság fellendítésére 2024-ig, emellett további 24 milliárd eurónyi katonai támogatás.

A magyar ellenállás ugyanakkor azzal fenyeget, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rossz hetét még rosszabbá teszik.

A kijevi vezetőnek a washingtoni látogatása során nem sikerült a 61 milliárd dolláros amerikai katonai finanszírozást biztosítani. Azt a republikánus képviselők blokkolták – írja a brit médium.

Órákkal azután, hogy Zelenszkij elhagyta Washingtont, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta az Európai Parlamentnek: 

Meg kell adnunk Ukrajnának, amire szüksége van ahhoz, hogy ma erős legyen, holnap pedig erősebb lehessen az asztalnál, amikor a hosszú távú és igazságos békéről tárgyal Ukrajna számára.

Az ukrán vezetőnek egyébként égetően nagy szüksége van előrelépésre az EU-csúcson. Ezért igyekezett jókedvűen nyilatkozni a norvégiai látogatása során: 

Nagyon konstruktívak voltunk. Mindent megtettünk, teljesítettük az Európai Unió ajánlásait.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdésének hét előfeltétele közül hat teljesült. Ezt azonban Budapest vitatja, és azzal vádolja Brüsszelt, hogy lejjebb engedte a lécet Kijev megsegítése érdekében. A BBC megjegyzi, hogy az ukrán parlament a múlt héten olyan jogszabályt fogadott el, amely garantálja a magyarok és más kisebbségek számára a saját nyelvükön való tanulás jogát, s Kijevben döntöttek az EU által megkövetelt új ukrán korrupcióellenes törvényről is. A BBC cikke hozzáteszi: Brüsszelben senki sem utal arra, hogy Ukrajna készen áll a holnapi csatlakozásra. A tagsági tárgyalások megkezdése a 27 tagú EU szimbolikus szolidaritása lenne.

Ha nem érkezik pozitív hír Brüsszelből, az azt jelenti, hogy Putyin megvétózta ezt a döntést – figyelmeztetett az ukrán vezető, kifejezetten azzal vádolva Budapestet, hogy Ukrajna útjában áll. Magyarország ugyanakkor blokkolhat mindent, amit Kijev kér, annak ellenére, hogy Ukrajnát széles körben támogatják más uniós tagállamok.

Lengyelország új miniszterelnöke, Donald Tusk például arra figyelmeztetett, hogy „az Ukrajnával szembeni apátia elfogadhatatlan".

A BBC szerint azonban van esély a kompromisszumos megoldásra, még ha nem is nagy. Megjegyzik, hogy az EB jóváhagyta a magyaroknak járó uniós források egy részének kifizetését.

Mint arról lapunk is az elsők között írt, az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországnak járó pénzek egy részének folyósítását, ezzel pedig elismerte, hogy megfelelőnek tartja az Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot.

Habár a források felszabadítása széles körben Orbán Viktor helyzetének enyhítésére tett kísérletnek tűnhet, a brüsszeli tisztviselők tagadják, hogy zsarolták volna őket – olvasható a BBC cikkében, amely idézi azt is, hogy a miniszterelnök korábban azt mondta a Le Point francia hetilapnak adott interjújában, hogy nem járul hozzá az ország számára rossz döntés meghozatalához.

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott.

Mint a Magyar Nemzet is megírta, Magyarország ugyanakkor kész visszavonni vétóját az Ukrajnának szánt új uniós segélycsomag esetében, ha Brüsszel az összes, a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott uniós forrás folyósítását lehetővé teszi – fogalmazott Orbán Balázs a Bloomberg hírportálnak adott interjújában. A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette: Hazánk uniós finanszírozása és Ukrajna támogatása két külön kérdés, azonban amennyiben az unió ragaszkodik ahhoz, hogy Kijev támogatása egy módosított költségvetésből történjen, akkor a két kérdés összekapcsolódik. 

Orbán Viktor kitart amellett, hogy Magyarországot „nem lehet zsarolni”, a pénzügyi ügyeket pedig „elvi kérdésekkel nem lehet összekeverni”.

A BBC a cikke végén kitér arra is, hogy az ukránok és a magyarok számára mely forgatókönyvek lennének a legjobbak. Mint írják, Zelenszkij elnök számára az lenne az eredmény, ha visszatérne Kijevbe azzal, hogy felkérték a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, valamint a 78 milliárd eurós katonai és gazdasági segéllyel. A brit hírügynökség szerint Magyarország vezetőjének pedig akkor lenne sikeres a csúcstalálkozó, ha az EU és Ukrajna „stratégiai partnerségben” állapodna meg. Ez egy lépés Ukrajna EU-csatlakozása felé, de csak kis lépés, valamint Magyarország hozzájuthat a több milliárd eurós felszabadított uniós forráshoz is.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) megbeszélést folytat Brüsszelben 2023. december 13-án. Mellettük Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (b2). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.