A magyar gazdaság folyamatosan beruházási rekordokat dönt

A litván állami beruházási ügynökség vezetője is méltatta a magyar gazdaságot.

Forrás: Origo2024. 01. 11. 9:43
Fotó: Kurucz Árpád
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai inflációellenes törvény elfogadása új helyzetet teremtett, amely miatt az Európai Unió több tagállama, így Litvánia is hátrányos helyzetbe került, sokat vesztett a versenyképességéből, amit a térségben például Lengyelország és Magyarország is rendkívül határozott beruházásösztönző politikával próbál ellensúlyozni − mondta el egy interjúban Elijus Civilis, a litván állami beruházási ügynökség vezetője.

Magyarország 300 millió eurónyi támogatással vonzza magához az új befektetéseket, Litvániában még soha nem csináltunk ilyet, mivel a teljes éves támogatási keretünk 48 millió euró 

– fogalmazott.

A vezérigazgató Vilnius stratégiáját bírálva rámutatott, hogy ügynökségük költségvetése a nehézségek ellenére is csökkent, ráadásul más kormányok sokkal hatékonyabban lépnek fel a beruházások vonzása terén, külképviseletetiket is bevonják, közvetlenül keresik meg a potenciális külföldi vállalatokat − írja az Origo.

Ennek kapcsán a magyar intézkedéseket méltatta, és kijelentette, hogy Magyarország profitál legtöbbet a világon a külföldi működőtőke beáramlásából ami ott hajtja a legtöbb gazdasági hasznot az ezt mérő indexek alapján. Kifejtette, hogy „Magyarország nagyon kedvező helyzetben van, EU-tagállam és az is marad, stabil, a földrajzi fekvése is központi, illetve továbbra is olcsón jut kőolajhoz és földgázhoz.”

Majd hozzátette, hogy lehet felháborodni, lehet nem felháborodni, de választottunk egy értékpolitikát, és az üzlet továbbra is elég pragmatikus maradt” – mondta.

A magyaroknak például soha nem volt gondja az exporttal, a Kínából vagy Oroszországból érkező áruk kizárásával. Az is érdekes, hogy Magyarország milyen ambiciózus a politikájában, és mennyire számolt azzal, hogy jobb mindkét világot lefedni – tette hozzá.

A litván állami beruházási ügynökség vezetőjének nyilatkozata kapcsán Paczolay Máté külügyi szóvivő emlékeztetett 

a magyar gazdaság folyamatosan beruházási rekordokat döntött: 2022-ben 65 milliárd eurónyi beruházás érkezett a kormány ösztönzőrendszerén keresztül, tavaly pedig több mint 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, amihez kétmilliárd eurónyi készpénztámogatást biztosítottak. És ezen beruházások összesen 19 ezer munkahelyet hoztak létre, ami szintén rekordnak számít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.