Az orránál fogva vezetik a katalánok a spanyol kormányfőt + videó

A baloldali kormánykoalíció újabb, a katalán szeparatistáknak ígért alkotmányellenes engedménnyel tudta csak elfogadtatni idei első törvénycsomagját.

2024. 01. 12. 20:50
SÁNCHEZ, Pedro
Barcelona, 2023. december 21. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b) és Pere Aragones katalán regionális elnök találkozója Barcelonában 2023. december 21-én. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy játszanak a katalánok a spanyol kormányfővel, mint macska az egérrel. Pedro Sánchez ismét engedmények tucatjával vásárolta meg a szeparatista Junts per Catalunyát (Együtt Katalóniáért), mert csak így tudta elfogadtatni idei első törvénycsomagját a parlamenttel.

A szocialista párt (PSOE) tavaly novemberben csak úgy tudott hatalmon maradni, hogy lepaktált a katalán és baszk nacionalista kis pártokkal. Nélkülük Pedro Sánchez nem tudta volna felmutatni a kormányalakításhoz szükséges többséget, és kénytelen lett volna új választások elé nézni. A több ponton is alkotmányt és jogállamiságot sértő egyezséggel azonban azt is vállalta, hogy a következő négyéves ciklusban végig ki lesz szolgáltatva a szeparatistáknak, hisz az ő hozzájárulásuk nélkül esélye sincs a törvényhozásra.

Az ezen a héten odaígért ajándékok között van egy, ami különösen aggasztó nemcsak a következményei, hanem alkotmányellenessége miatt is. A baloldali kormánykoalíció úgy döntött, átadja az illegális migrációval kapcsolatos hatásköröket Katalóniának, miközben azokat a spanyol alaptörvény szerint kizárólag az állam birtokolhatja. Ez azt jelenti, hogy a katalán kormány mostantól bármikor szabadon dönthet úgy, hogy nem fogad be bevándorlókat, miközben a többi spanyol autonóm régió ezt nem tagadhatja meg, így például a főváros, Madrid továbbra is kénytelen lesz migránsoknak férőhelyet biztosítani, ha azt a központi kormány elrendeli.

Márpedig utóbbi sűrűn elő fog fordulni a Kanári-szigeteket sújtó migrációs válság miatt. Csak az elmúlt hét napban több mint ezer afrikai menekült érte el a szigetcsoport valamelyik tagját, tavaly egész évben pedig majdnem 40 ezer embert húztak partra.

A kanári befogadórendszer ősszel összeomlott a nyomás alatt, így a központi kormány elrendelte az odaérkezett migránsok egy részének elosztását a félsziget autonóm közösségei között. Csak Madridba 40 repülőjárat érkezett az elmúlt hetekben az éjszaka leple alatt, a gépeken százával utaztak azok az afrikai menekültek, akiket végül a főváros különböző laktanyáiban helyeztek el és senki sem tudja, hogy meddig maradnak ott.

Olyan illegális bevándorlókat fognak mostantól küldeni nekünk, akiket Katalónia nem akar befogadni?

– tette fel a kérdést José Luis Martínez-Almeida, Madrid jobboldali polgármestere, miután értesült a Sánchez által megkötött újabb egyezményről. Santiago Abascal, a jobboldali Vox vezetője szerint Sánchezt a szeparatisták dominálják, majd hozzátette, hogy „a kormány a nemzeti szuverenitás székhelyét perzsa bazárrá alakította át”.

A Junts per Catalunyának azt is sikerült kierőszakolnia Pedro Sánchezből, hogy az átruházott bevándorlási jogkörök a katalánok saját rendőrségére, a Mossos d’Esquadrára szálljanak át. A JUPOL rendőri szakszervezet most amiatt aggódik, hogy a katalán kormány és a szocialisták megállapodása miatt az országos rendőrség tagjai – akiknek jogköreit Barcelona évek óta igyekszik megnyirbálni – végül teljesen kiszorulnak majd Katalóniából.

Ahogy arra számítani lehetett, a katalánok elkápráztatása maga után vonta a baszk féltékenységet is. Inigo Urkullu regionális elnök most azt követeli Pedro Sáncheztől, hogy nekik is haladéktalanul adja át a migrációval kapcsolatos hatásköröket.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (balra) és Pere Aragones katalán regionális elnök találkozója Barcelonában (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.