Miért nem sikerül Svédországban a bandák közötti erőszakot megoldani?

Egy megtért svéd rapsztár és volt bandatag vallomása.

Forrás: The Guardian2024. 01. 05. 5:20
KRISTERSSON, Ulf
Stockholm, 2023. október 2. Rendõr egy lezárt útszakaszon Stockholm Hasselby Villastad északnyugati városrészében, ahol robbanás történt egy lakóépületben 2023. október 2-án. Egy héten belül másodszor történt detonáció Stockholmban, szeptemberben összesen 12 ember esett áldozatul az alvilági szervezetek háborújának Svédországban. Ulf Kristersson miniszterelnök szeptember 29-én bejelentette, hogy bevonják a hadsereget a bûnbandák elleni küzdelembe. A kabinet októberben terjeszti be az országot sújtó példátlan bûnözési hullám felszámolására irányuló javaslatait a fegyveres erõk és a rendõrség együttmûködésének módjáról. A hadsereg bevonása a bûnüldözésbe nagyon szokatlan lépés a skandináv államban. MTI/EPA/TT/Henrik Montgomery Fotó: Henrik Montgomery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Stakset 38 barátját vesztette el a bandák által elkövetett erőszak miatt. Stakset a Kartellen nevű svéd gengszter rapegyüttes tagjaként vált híressé, és mivel fiatal korától kezdve komoly bűnlajstroma van, jól ismeri a svéd igazságszolgáltatási rendszert, írja a The Guardian. Két évet és kilenc hónapot ült súlyos testi sértésért, két évet rablásért és hat hónapot fegyverrel elkövetett súlyos bűncselekményért.

Azt is jól tudja, hogy a társadalmi nélkülözés problémái hogyan vezettek az országban a bandabűnözés felé.

Két kilométerre van a svédországi bandák által elkövetett erőszak epicentrumától. A lövöldözésekről, robbantásokról és gyilkosságokról szóló hírek nagy része itt történt

– mondja a dél-stockholmi Skogskyrkogardenben lévő irodájában.
 

A rendőrségi statisztikák szerint 2023 januárja és novembere között 346 lövöldözés történt Svédországban, amelyek közül 52 halálos kimenetelű volt. Az ország fegyveres bűncselekményekből eredő halálozási aránya a második legmagasabb Európában, Albánia után.

Szerinte a fiataloknak hiányzik a remény, a kormány terve pedig – keményebb retorika és szigorúbb büntetések a fiatalabb gyerekeknek – nem fog működni. Úgy fogalmazott:

Ezt a problémát már nem lehet büntetéssel megszüntetni, mert minden egyes gyerek helyére, akit bezárnak, három új érkezik.

A probléma gyökerei évtizedekre nyúlnak vissza, mondja Stakset, aki 2004-ben kezdett el foglalkozni a bandabűnözéssel.

Ez a párhuzamos társadalom, amely a társadalmi igazságtalanságból nő ki. Utálják a politikusok, amikor ezt mondom, de ez az igazság

 – teszi hozzá. 

Úgy véli, hogy a fiatalkori bűnözés mérsékléséhez elengedhetetlen lenne az alapvető társadalmi problémák kezelése. Ellenkező esetben ez annyit jelent, mintha csak kötszert tennénk egy lőtt sebre – mondja. Szerinte Svédországban a fiatal bűnözőknek fenntartott otthonok semmit nem érnek.

Út a bandabűnözés felé

Staksetet gyerekkorában zaklatták az iskolában. Úgy érezte, nem illik bele az oktatási rendszerbe, majd lopni kezdett, és hamarosan megismerte a bűnözői ranglétrát. Bebörtönözték, majd szabadulása után megalapította Svédország első gengszterrapzenekarát.

Pokoli élet volt

– vallja azokról az időkről. Mire 27 éves lett, kiégett, és öngyilkossági hajlamai voltak. Hozzátette:

Részt vettem lövöldözésekben, késelésekben, mindenben, amit csak el lehet képzelni, és halálos fenyegetések között, golyóálló mellényben és fegyverrel éltem.

A következő néhány évben Stakset felfedezte a kereszténységet, és a hitén keresztül új életet kezdett. 2018-ban alapította meg a Heart of Evangelism nevű szervezetét amelynek országszerte vannak alszervezetei. Aktívan dolgozik a bűnmegelőzésben, előadásokat tart a börtönökben és támogatást nyújt a fiataloknak. Továbbra is zenél, hamarosan egy filmben is szerepel majd. Vallása, mint mondja, nem befolyásolja az elvárásait azokkal szemben, akiknek segít, de arra ösztönzi, hogy többet tegyen.

Fotó: Heart of Evangelism/YouTube

Tudom, milyen érzés szenvedni és remény nélkül élni, és tudom, milyen érzés gyűlölni a társadalmat, és nagyon gonosznak lenni, akit mindenki problémának tekint

– mondja a háromgyermekes apa. Megjegyezte, hogy azt a politikust hajlandó támogatni, aki meg akarja oldani ezt a problémát, mert ez egész Svédország problémája.

Borítókép: Rendőr egy lezárt útszakaszon Stockholm Hasselby Villastad északnyugati városrészében (Fotó: MTI/EPA/TT/Henrik Montgomery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.