Sarcolni készül Brüsszel: új uniós adók jöhetnek

Fogy az unió pénze, keresik a megoldást.

2024. 01. 04. 17:17
null
Darmstadt, 2023. április 25. Nincs pénz! jelentésû felirat egy kamion szélvédõjén, a Lukmaz lengyel szállítmányozási cég alkalmazottainak sztrájkja idején, 2023. április 25-én a Gräfenhausen autópálya-pihenõhelyen, a Hesse német tartománybeli Darmstadt közelében. A németországi minimálbér alatt Németországban foglalkoztatott, nem EU-s állampolgárságú kamionosok március végén kezdtek bérkövetelõ munkabeszüntetésbe a munkavégzés méltatlan feltételei és az elmaradt munkabérük miatti tiltakozásul. A sofõröket képviselõ ver.di német szakszervezet tárgyalást kezdeményezett a Lukmaz tulajdonosával, Lukasz Mazurral a késedelmes bérfizetésrõl. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök utalt arra, hogy a nemzetállamok fővárosaiból jelentős adóbeszedéseket helyezne át Brüsszelbe.

Minderre azért van szükség, mert fogy az unió pénze, amit a nemzetközi helyzetre hivatkozva magyaráznak, többek között Ukrajna folytatólagos támogatása miatt aggódnak.

A miniszterelnök azután nyilatkozott erről a Politicónak, hogy országa átvette a soros elnökséget. 

A brüsszeli források növelésének hátterében természetesen Ukrajna finanszírozásának fenntartása áll. De Croo konkrétumokkal nem állt elő a Politicónak adott interjúban, hogy pontosan milyen adókat vezetne be Európa-szerte, de beismerte, hogy azért sürgeti ezt, mert 

A politikai határidő a 2024. júniusi választás.

Ezt azért is láthatja így, mert – ahogy azt a Politico is megírta – az Európai Parlament egyelőre sürgeti a kezdeményezést, hogy európai szintű adóemeléseket vezessenek be. Úgy tűnik, a belga kormányfőnek vannak kétségei, hogy a választások után Európa politikai mérlege merre billen majd. De Croo törekvéseihez azonban nem látszik a politikai egység kialakulása. Az interjú szerint a Brüsszel növekvő sarcait blokkolja a főként észak- és kelet-európai országok koalíciója.

Borítókép: Illusztráció. „Nincs pénz!” jelentésű felirat egy kamion szélvédőjén, a Lukmaz lengyel szállítmányozási cég alkalmazottainak sztrájkja idején, 2023. április 25-én a Gräfenhausen autópálya-pihenőhelyen, a Hesse német tartománybeli Darmstadt közelében (MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.