A képviselők érdektelensége miatt elmaradhatnak az EP-viták

Szinte teljesen üresek az üléstermek, még Ursula von der Leyen is csak a legmagasabb rangú kollégáit hallgatja meg.

2024. 02. 08. 21:53
IOHANNIS, Klaus
Strasbourg, 2024. február 7. Klaus Iohannis román elnök (k) felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. február 7-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konganak az ürességtől az Európai Parlament (EP) termei, ha vitákról van szó. A nemzetközi sajtó már nemegyszer felhívta a figyelmet a jelenségre. Az EP-képviselők most olyan szabályokat javasoltak, melyekkel növelnék a vitákon részt vevők számát.

A Politico brüsszeli hírportál betekintést nyert a javasolt módosításokba, melyekben az szerepelt, hogy ha nincs jelen elég képviselő, beszüntetik a napirendre tűzött vitát.

A tervek szerint a júniusi választásokat követően 720-ra nő az EP-képviselők száma; harmaduknak, azaz legalább 240 képviselőnek kellene jelen lennie a vitákon. A javasolt módosításokat éppen azért terjesztették elő, mert gyakori jelenségről van szó: legutóbb akkor is szinte teljesen üres volt az ülésterem, amikor Ylva Johansson belügyi biztos a Kereskedelmi Világszervezet egyik közelgő ülését tűzte napirendre.

Az is emlékezetes azonban, hogy amikor január 17-én a magyarországi helyzetről és a befagyasztott uniós pénzekről szóló vitán sem jelentek meg a képviselők túl nagy létszámban.

A Politico kiemelte, EP-képviselők és más uniós tisztviselők hónapokat töltöttek azzal, hogyan tudnának több politikust és újságírót bevonzani az ülésekre. Az azonban szinte biztosra vehető, hogy amíg az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is hasonló gyakorlatot követ – azaz csak a legmagasabb rangú politikusokat hallgatja meg –, nem mutat túl jó példát kollégáinak.

Borítókép: Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2024. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.