Nemzeti érdek a szorosabb együttműködés az Európai Unió és Andorra között

Szijjártó Péter szerint a kontinens folyamatosan veszít a versenyképességéből és egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Forrás: MTI2024. 02. 14. 15:06
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2024. február 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Stellantis beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. február 12-én. A világ egyik legnagyobb autógyártó konszernjének számító Stellantis csoport Magyarországra helyezi elektromobilitási stratégiájának kulcselemét, a 45 milliárd forintos beruházás nyomán biztossá válik a szentgotthárdi Opel-gyár jövõje. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországnak nemzeti érdeke a szorosabb együttműködés az Európai Unió és Andorra között, mert ez egyrészt hozzájárul a közösség megerősítéséhez, másrészt hazánk pozícióját is javítja több területen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Andorrában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a helyi kollégájával, Imma Tor Fausszal közösen tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország rövidesen átveszi az EU soros elnökségi tisztségét, mégpedig olyan időszakban, amikor a kontinens folyamatosan veszít a versenyképességéből és egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Aláhúzta: ezért rendkívül fontos megerősíteni az Európai Uniót, és ennek egyik legkézenfekvőbb módja a külső kapcsolatok szorosabbá tétele, például Andorrával.

„Mi azt szeretnénk, ha az Európai Unió és Andorra közötti társulási megállapodás minél előbb hatályba léphetne” – jelentette ki. „Büszkék vagyunk rá, hogy a 2011-es EU-s elnökségünk alatt indultak ezek a tárgyalások, és szeretnénk, ha az idei év második félévében […] az Európai Parlament is ratifikálná ezt a megállapodást” – szögezte le. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a szorosabb együttműködés nemzeti érdek is, mert van két stratégiai fontosságú terület, amelyen a magyar–andorrai együttműködés erősítheti hazánk pozícióját is.

Egyfelől mindkét ország versenyképességének egyik alapját az alacsony adók adják, márpedig látni kell, hogy „Európában van egy erőszakos kísérlet” arra, hogy az államok harmonizálják az adórendszereiket, és ezáltal növeljék saját adókulcsaikat – mutatott rá. „Mi ez ellen közösen küzdünk. Sem Andorra, sem Magyarország nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy elvegyék tőlünk azt a szuverén jogunkat, hogy mi magunk határozzuk meg a saját adórendszerünket” – figyelmeztetett. Majd kiemelte, hogy a másik fontos terület a nemzeti közösségek jogainak védelme.

Magyarország és Andorra, a magyar és az andorrai nemzet is büszke a saját hagyományaira, büszke a saját identitására, ezért az elmúlt években is nagyon szorosan működtünk együtt a nemzetközi szervezetekben a nemzeti kisebbségek védelme érdekében

– mondta.

„Ma megállapodtunk abban, hogy ez a szoros együttműködésünk a jövőben is fennmarad. Ez stratégiai kérdés Magyarország számára, hiszen nagyon sok magyar ember él az országhatárainkon kívül” – húzta alá. A miniszter végül arra is kitért, hogy a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében a felek hamarosan beruházásvédelmi megállapodást írnak alá a tervek szerint. llletve a mobilitás egyszerűsítése céljából már készülőben van az egyezmény a vezetői engedélyek kölcsönös elismeréséről.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.