A franciáknak sem tetszik Macron világháborús terve

Emmanuel Macron francia elnök és miniszterelnöke, Gabriel Attal népszerűsége is folyamatosan zuhan. Az államfő megítélése a háborús retorika miatt romlik, a kormányfőé pedig a tétlenség miatt.

2024. 03. 17. 12:51
null
French President Emmanuel Macron delivers a speech at the Czech-French Nuclear Forum in Prague, on March 5, 2024. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron háborús kijelentései tovább rontották az eddig is katasztrofális támogatottsági indexeit, a franciák csupán 28 százaléka elégedett az államfővel (februárban 29 százalék volt) és 72 százaléka a francia szavazóknak elégedetlen az elnöki munkával. A legutóbbi méréshez képest is egy százalékkal emelkedett az elégedetlenkedők száma – derül ki a vasárnap közzétett felmérésből, amelyet az Ifop közvélemény-kutató cég készített.

Az elnökkel szembeni nagyon erős elégedetlenség elsősorban annak tudható be, hogy Emmanuel Macron erőszakosan kardoskodik Ukrajna katonai támogatása mellett és többször felvetette, hogy a nyugati csapatokat elküldené az orosz–ukrán háborúba – magyarázta az AFP-nek Frédéric Dabi, az Ifop igazgatója.

Emmanuel Macron miniszterelnöke, Gabriel Attal sem élvezi az emberek bizalmát Franciaországban. Nem is csoda, hiszen Attal annak a Macronnak az embere, aki annyira megszállottja az orosz–ukrán háborúnak, hogy még egy atomháborút és egy világháborút is képes megkockáztatni, erről lapunk több cikkben is beszámolt. Gabriel Attal népszerűsége két hónappal a Matignonba való kinevezése után csökkent. A franciák 55 százaléka elégedetlen a miniszterelnökkel, szemben a februári 52 százalékkal.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök hatalmas háborút akar (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.