Így kergeti magát világháborúba a Nyugat

Több mint két éve tart az orosz–ukrán háború, amelynek során az Európai Unió kezdetben nem támogatta a fegyverszállításokat, ám fokozatosan mégis a háború oldalára állt. Európa és az Egyesült Államok fokozatosan jutott el onnan, hogy felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hagyja abba a háborút és vonuljon ki Ukrajnából, egészen odáig, hogy egyre több pénzt és fegyvert adjon az ukránoknak, végül nemsokára katonák is érkezhetnek a frontra, ha teljesül Emmanuel Macron vágya.

2024. 03. 16. 18:51
null
France's President Emmanuel Macron (L) speaks with European Commission President Ursula von der Leyen before starting a meeting on the 'Coal Transition Accelerator Initiative' on the sideline of the COP28 United Nations climate summit in Dubai on December 2, 2023. The COP28 conference opened on December 1 with an early victory as nations agreed to launch a "loss and damage" fund for vulnerable countries devastated by natural disasters. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 21-én elrendelte, hogy az orosz csapatok vonuljanak be Ukrajnába és Oroszország hivatalosan is elismeri a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok függetlenségét. Ezzel elkezdődött az orosz–ukrán háború. Február 23-án az Európai Unió egy szankciós csomagot fogadott el a két nappal korábbi események után.

A csomagban célzott intézkedések voltak az orosz állami duma 351 tagjával és 27 másik személlyel szemben. Korlátozták például Oroszországnak az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és a kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzáférését is. Másnap pedig további szankciókról állapodtak meg. 

 

A nyugat-európai vezetők akarata világos: belesodorni Európát a háborúba(Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A nyugat-európai vezetők akarata világos: belesodorni Európát a háborúba (Fotó: Dursun Aydemir /Anadolu/Anadolu via AFP)

Emellett február 24-én az Európai Tanács Ukrajnával foglalkozó rendkívüli ülését megelőzően az uniós vezetők együttes nyilatkozatot adtak ki. A lehető leghatározottabban elítélték az Oroszország által Ukrajnával szemben végrehajtott példa nélküli katonai agressziót, és kijelentették, hogy Oroszország ezekkel a provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai lépésekkel súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, valamint aláássa az európai és globális biztonságot és stabilitást.

A vezetők felszólították Oroszországot, hogy haladéktalanul szüntesse be a katonai műveleteket, feltétel nélkül vonjon vissza minden fegyveres erőt és katonai felszerelést Ukrajna teljes területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Elítélték továbbá Fehéroroszország részvételét az Ukrajna elleni agresszióban, és felszólították, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségeit. Februárban történt az is, hogy a tagállamok védelmi miniszterei úgy döntöttek, fokozzák az Ukrajnának adandó támogatást.

Márciusba léptünk, amikor az EU úgy döntött, hogy további 500 millió eurónyi támogatást hagy jóvá az ukrán fegyveres erők számára. Azóta egy sor olyan döntést hoztak Brüsszelben, amelyek eredményeképp összességében már 84,7 milliárd euróra, átszámítva nagyjából 32 ezer milliárd forintra dagadt a támogatások összege – a most elfogadott 50 milliárd eurós támogatáson kívül.

Emmanuel Macron francia elnök nem az utóbbi hetekben kezdte el a háborús retorikát futtatni az Európai Tanácsban (Fotó: Miguel MEDINA / AFP)
Emmanuel Macron francia elnök nem az utóbbi hetekben kezdte el a háborús retorikát futtatni az Európai Tanácsban (Fotó: Miguel Medina/AFP)

Kezdetben a brüsszeliták is azon az állásponton voltak, mint ma Magyarország, miszerint a fegyverek és katonai eszközök Ukrajnába szállítsa csak tovább fokozná a feszültséget, mellesleg az Európai Unió is belesodorná magát a háborúba. A hónapok alatt azonban – vélhetően amerikai nyomásra – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és holdudvara fokozatosan elkezdték azt a retorikát csepegtetni, miszerint az még nem okozhat gondot, ha katonai eszközöket, például sisakokat küldenek Ukrajnába. Ezután következtek az egyéb katonai felszerelések, majd a folyamat végén már lőfegyverek, lőszerek és rakéták küldését szorgalmazták. Ma már egyes vezetők nyíltan arról beszélnek, hogy közösen kell megnyerni a háborút Oroszország ellen.

Az amerikai nyomás alatt már régóta roskadozik Brüsszel (Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP)
Az amerikai nyomás alatt már régóta roskadozik Brüsszel (Fotó: Olivier Douliery/AFP)

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az uniós döntéshozók megnyilvánulásai is azt mutatják, hogy Brüsszel egyre inkább háborúpárti. Frans Timmermans, az Európai Bizottság 2023 őszéig hivatalban volt ügyvezető alelnöke a háború kitörését követően úgy nyilatkozott, hogy határozottan fel kell lépni Oroszországgal szemben, és olyan döntéseket kell hozni, amelyek fájdalmat okoznak az orosz félnek, még akkor is, ha azok az Európai Uniónak is ártanak. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is mindvégig következetesen kiállt a szankciók mellett, és már 2022 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy a szankciókból nem engednek, katonai támogatásokat helyeznek kilátásba és hosszú távra terveznek, még akkor is, ha ez az Európai Unió gazdaságának is fájni fog.

Egy másik uniós vezető tisztségviselő, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még tovább ment, amikor azt mondta, hogy a szankciók önmagukban nem érnek semmit, ezért a gazdasági és katonai támogatáson kívül uniós katonai kiképző misszió telepítésén is dolgoznak. Hasonló állásponton volt Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő is:

Fegyverek, kiképzés, szankciók, energia, Európának mindent meg kell tennie, hogy támogassa őket… megvívni a mi harcunkat és az övékét is!

Verhofstadt álláspontját kritika nélkül képviselte a magyar baloldal is, különösen a vele régóta szövetséges Momentum.

A liberális Guy Verhofstadt mindig teljesíti a nyugati hatalmak által kiadott ukázt (Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP)
A liberális Guy Verhofstadt mindig teljesíti a nyugati hatalmak által kiadott ukázt (Fotó: Ludovic Marin/AFP)

Napjainkban már nem elégszik meg Brüsszel és Emmanuel Macron francia elnök sem azzal, hogy pénzt, fegyvereket küldenek Ukrajnába és (hatástalan) szankciókat vetnek ki Oroszországra, öngyilkosságba kergetve ezzel Európát. A francia elnök annyira bele akar folyni a háborúba, hogy képes lenne kirobbantani a harmadik világháborút is. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Macron többször elmondta  az utóbbi hetekben, hogy mindent meg kell tenni Oroszország veresége érdekében, még attól sem zárkózik el, hogy nyugati katonák lépjenek be a háborúba. 

Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal vívott háborúban – jelentette be pénteken Olaf Scholz német kancellár, miután megbeszélést folytatott Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel. 

Franciaország, Németország és Lengyelország egységes és eltökélt abban, hogy soha ne hagyják Oroszországot győzedelmeskedni

– jelentette ki a weimari háromszög csúcstalálkozója után tartott közös sajtótájékoztatón Emmanuel Macron.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök mindent megtesz, hogy meggyőzze Brüsszel német tengelyét, köztük Ursula von der Leyen bizottsági elnököt (Fotó: Ludovic Marin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.