Orbán Viktor a török elnökkel tárgyalt + videó

Magyar emberek is élnek Ukrajnában, akik közül többen is elestek a harcokban. Mihamarabbi békére van szükség, ez az egész világ érdeke. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Törökországban, ahol felszólalt az Antalyai Diplomáciai Fórumon. A nap folyamán a kormányfő Recep Tayyip Erdogan török államfővel is tárgyalt.

2024. 03. 01. 17:46
ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
Orbán Viktor a török államfővel tárgyalt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világnak, de Magyarországnak különösen fontos, hogy véget érjen a szomszédban zajló háború, erről beszélt Orbán Viktor Törökországban, amikor felszólalt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF). A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország nem lép ki az Európai Unióból, bár ő mindig is a nemzeti érdekeket fogja előtérbe helyezni, ami miatt vannak konfliktusok – emelte ki a Világgazdaság.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy magyar emberek is élnek Ukrajnában, akik közül többen is elestek a harcokban. Mihamarabbi békére van szükség, ez az egész világ érdeke.

Ha valaki magyar, akkor európai is 

– válaszolta arra a kérdésre, hogyan látja a magyarok helyét Európában. Orbán Viktor szerint az a kérdés, hogy milyen Európai Uniót képzelünk el. Mint fogalmazott jelenleg egy progresszív, liberális ideológián alapuló Európa létezik. A miniszterelnök kifejtette, hogy egyre nő a nézetkülönbség a liberálisok és a konzervatívok között, de a jelenlegi többségnek is el kell fogadnia, hogy létezik ellenvélemény. A miniszterelnök szerint a nyári EP-választásokat követően egy más összetételű uniós parlament fog megalakulni, amelyben nagyobb erővel képviselteti majd magát a jobboldal. 

Nem lesz egyetlen éjszaka alatt forradalom, de a júniusi választással megkezdődik a változás. Vagy legalábbis ebben bízom és ezért dolgozom

– mondta a kormányfő.

Donald Trump elnöksége alatt rend volt

Orbán Viktor a fórumon megerősítette: a jövő héten Floridába utazik, hogy Donald Trumppal találkozzon. A korábbi amerikai elnökről elmondta, hogy nagyon tiszteli. Szerinte a politikai elit reprodukálja magát, szükség van eredeti arcokra, Donald Trump pedig ilyen ember. 

Arról is beszélt, hogy egy erős amerikai elnök meg tudja állítani a háborúkat. Kijelentette, ha Trump visszatérne, véget érne az orosz–ukrán háború. Újságírói kérdésre azt is hozzátette, hogy az izraeli konfliktus is hamarabb megoldódhatna a régi-új amerikai elnökkel.

Orbán Viktornak feltették a kérdést, hogy találkozik-e Joe Bidennel. – Mindig a rendelkezésére állok – közölte a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki legyen a következő elnök, de Magyarország és a béke szempontjából Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Az Antalyai Diplomáciai Fórum állam- és kormányfőket, minisztereket, diplomatákat, üzleti vezetőket, akadémikusokat, valamint az ifjúság és a média képviselőit hozza össze egy átfogó vitára, Orbán Viktor korábban még nem szólalt fel ezen a rangos eseményen.

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés.

Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom 

– fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falónak. – Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta: ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyar szemüvegen keresztül. 

Nekem az országomat és a nemzetemet kell képviselnem, és én tudom, mi a magyarok érdeke. Ha valami jó a magyaroknak, azt támogatom, ami nem jó nekik, azt ellenzem. Ez ilyen egyszerű

– szögezte le.

Nem volt kérdés a svéd NATO-csatlakozás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy geopolitikai szempontból Svédország NATO-csatlakozása a kezdetektől fogva világos volt. – Ha Svédország úgy dönt, hogy csatlakozik, támogatni fogjuk, de ennek megvan a rendje: Magyarország tiszteletet érdemel, mert Magyarország tisztelete nélkül nem tartozhatunk ugyanahhoz a közösséghez – jelentette ki. Mint mondta: sok és erőteljes vita zajlott, és Magyarországot Brüsszelben gyakran vádolják azzal, hogy megsérti a jogállamiságot, bírálják az azonos neműek házassága és az ellenőrizetlen migráció elutasítása miatt, és ebben Svédország nagyon aktív volt. 

Mondom, uraim, ha szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, akkor újjá kell építenünk a bizalmat egymás között. Jöjjenek el, és tegyük ezt meg! És eljöttek és így is lett

– emlékeztetett a miniszterelnök.

Orbán Viktor a nap folyamán kétoldalú megbeszélést is folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török államfő kezet fog tárgyalásuk előtt a törökországi Antalyában 2024. március 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.