Orosz és belarusz sportolókat tiltottak ki az olimpia megnyitójáról

Nagy erőkkel készül Párizs az idei nyári olimpiára, ám sorra hoznak újabb intézkedéseket. Ezúttal az orosz és belarusz sportolókkal kapcsolatban hoztak súlyos döntést.

Forrás: Politico2024. 03. 20. 15:14
Orosz zászlót lengetnek a 2018. téli olimpiai játékokon a dél-koreai Phjongcshangban 2018. február 16-án. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vehetnek részt az idei párizsi olimpia nyitóünnepségén az orosz és belarusz sportolók – írta a Politico brüsszeli hírportál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi közleményére hivatkozva. 

A testület tavaly úgy döntött, a két ország sportolói semleges státusban, kizárólag mint egyéni versenyzők indulhatnak a sporteseményen, ám nem játszák le az orosz himnuszt és az orosz nemzeti zászlót sem vonják fel.

Tervek szerint július 26-án kerül sor az olimpiai játékok megnyitójára, amelyen a csapatok is felvonulnak, ám miután az oroszok és belaruszok csak egyénileg indulhatnak, nem vehetnek részt az ünnepségen. A Politico értesülései szerint 36 orosz és 22 belarusz sportolóval számolnak a szervezők, nekik viszont szigorú rostán kellett átmenniük. Azok a sportolók ugyanis, akik „aktívan támogatják a háborút” Ukrajna ellen, vagy szerződéses viszonyban állnak katonai vagy biztonsági ügynökségekkel, nem versenyezhetnek.

Azt azonban még nem tudni, hogy az olimpia záróünnepségén részt vehetnek-e az érintettek, a bizottság közlése szerint ez ügyben később várható döntés.

Az üggyel kapcsolatban Oroszország is megszólalt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felháborítónak nevezte a NOB döntéseit.

A NOB átpolitizálja a nemzetközi sportmozgalmat

– közölte.

Borítókép: Orosz zászlót lengetnek a 2018-as téli olimpiai játékokon a dél-koreai Phjongcshangban 2018. február 16-án. (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.