A lengyel elnökkel vacsorázott Donald Trump

Magánmegbeszélésen találkozott New Yorkban Andrzej Duda lengyel államfő és Donald Trump volt amerikai elnök. A két politikus az ukrajnai háború, a közel-keleti helyzet és a NATO kérdéseit is megvitatta.

2024. 04. 18. 10:18
TRUMP, Donald
New York, 2024. április 16. Donald Trump volt amerikai elnök a manhattani büntetõbíróság tárgyalótermében pere második tárgyalási napján, 2024. április 16-án, amikor folytatódik az esküdtek kiválasztása az ellene indított büntetõeljárásban. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban. A volt elnök a vád szerint a 2016-os választási kampánya idején okirat-hamisítást követett el és kampányköltségként tüntetett fel egy 130 ezer dolláros kifizetést, amelyet akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül juttatott el Stormy Daniels felnõttfilmes színésznõ számára, hogy hallgasson a nyilvánosság elõtt a 10 évvel korábbi állítólagos viszonyukról. A vádiratban 34-rendbeli bûncselekmény szerepel, ami súlyos börtönnel büntethetõ. A tárgyalás várhatóan 8 héten keresztül is eltarthat, és elsõfokú ítélet követi. MTI/EPA/Getty Images pool/Michael M. Santiago Fotó: Michael M. Santiago
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i Trump Towerben található apartmanjában fogadta Donald Trump volt amerikai elnök Andrzej Duda lengyel államfőt, akit a Trump-kampány által a találkozóról kiadott közlemény a republikánus elnökjelölt „nagyszerű barátjának” nevezett – számol be róla a Reuters hírügynökség.

Donald Trump meghívott a magánlakásába, hogy úgy mondjam… ez egyszerűen egy privát találkozó az ittlétemmel kapcsolatban

– mondta korábban a nap folyamán Duda az újságíróknak.

Trump elnök szeretettel emlékezett vissza 2017-es, mérföldkőnek számító lengyelországi útjára, és dicsérte a lengyel népet, amiért szilárdan védelmezi szuverenitását és elkötelezettségét Európa határainak biztonsága iránt minden fenyegetéssel szemben

– olvasható a Trump-kampány közleményében.

A két politikus két és fél órás vacsorája során szóba került az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus is. Megvitatták a lengyel elnök javaslatát is, amely szerint a NATO tagállamainak a GDP-jük 3 százalékára kellene emelni a védelmi kiadásaikat.

A jelenlegi, 2 százalékos ajánlást is csak 18 tagállam teljesíti, köztük Lengyelország és Magyarország.

A találkozóról további részleteket nem közöltek.

Donald Trumphoz, aki a republikánus párt valószínű elnökjelöltje lesz az idén novemberi amerikai elnökválasztáson, az elmúlt időszakban több vezető politikus is ellátogatott, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Javier Milei argentin elnök, valamint David Cameron volt brit miniszterelnök, jelenlegi külügyminiszter is – mutat rá a Politico brüsszeli hírportál.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Michael M. Santiago)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.