Antiszemita támadások az olasz egyetemeken + videó

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is elítélte a római diákegyletek által elkövetett erőszakot.

2024. 04. 17. 15:48
Terjed az olasz egyetemeken az antiszemitizmus (Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakoribbak az antiszemita cselekmények az olasz felsőoktatási intézményekben. A közel-keleti krízis szele erőteljesen beszivárgott az olasz egyetemekre. A zavargások már hónapok óta tartanak több olasz nagyvárosban, sőt számos Izrael-ellenes tüntetés megszervezése mögött is az egyetemek baloldali diákszervezetei állnak. A római La Sapienza egyetemen sátrakkal érkeztek a diákegylet tagjai, hogy jelezzék, hosszú távú demonstrációra készülnek, és a rektor a továbbiakban nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja követeléseiket. Tegnap két diák láncolta le magát az egyik épület előtt, mások pedig éhségsztrájkot hirdettek.

A baloldali diákszervezetek azt követelik, hogy a felsőoktatási intézmények szakítsanak meg mindenfajta együttműködést izraeli egyetemekkel. Az egyetem rektora, Antonella Polimeni válaszul bejelentette, hogy nem enged a nyomásgyakorlásnak.

Ezt követően súlyos összecsapások alakultak ki a rendfenntartó erők és a diákok között, a híradások szerint több rendőr súlyosan megsérült. Az egyetem felforgatói rendszerellenes aktivistáknak vallják magukat.

 A rendőrök könnygázzal és gumibotokkal próbálták megfékezni az őrjöngő fiatalokat, akik a rendőrautókban is kárt tettek, és megdobálták a rendőröket. A Kommunista Fiatalok Frontja elnevezésű diákegylet az összecsapásokat követően közleményt adott ki, amelyben a hatóságoknak üzent: 

Nagyon tévednek, ha azt hiszik, hogy engednek a megfélemlítésnek.

Anna Maria Bernini olasz egyetemekért és kutatásokért felelős miniszter szégyenletesnek nevezte mindazt, ami a La Sapienza egyetemen folyik. Hozzáfűzte: lehet tüntetni, a demonstráció azonban nem fordulhat erőszakba és a hatalommal szembeni visszaélésbe.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is elítélte a római diákegyletek által elkövetett erőszakot.

Borítókép: Terjed az olasz egyetemeken az antiszemitizmus (Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.