Éjszakába nyúlt az EU-csúcs, egy új migrációs válság van kilátásban

Fontos passzus került az Ukrajnával kapcsolatos következtetésbe.

2024. 04. 18. 6:02
FÜLÖP király; CROO, Alexander De; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2024. április 17. Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (j) Fülöp belga király (b3), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Alexander De Croo belga miniszterelnök (b) üdvözli az EU-tagországok állam- és kormányfõinek tiszteletére adott fogadáson a brüsszeli királyi palotában 2024. április 17-én. Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos informális találkozója ezen a napon kezdõdik a belga fõvárosban. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács rendkívüli ülése zajlik Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők szerdán éjszakába nyúlóan tárgyaltak, terítéken volt Törökország, Ukrajna, a közel-keleti konfliktus és az Európai Unió versenyképessége. Törökországról, Ukrajnáról és a Közel-Keletről tudtak közös álláspontot kialakítani a tagállamok vezetői. Az Európai Tanács által elfogadott következtetés egy kollektív döntést és álláspontot képvisel, amit az EU tagállamainak állam- vagy kormányfői hoznak meg. Ezek a  következtetések fontos iránymutatásokat jelentenek az Európai Unió politikájára vonatkozóan.

 

Az EU-csúcs támogatásokat ígér, de tiszteletben tartja egyes tagállamok saját politikáját

Ukrajna jelenlegi válságát vitatták meg, és az annak kezeléséhez szükséges intézkedésekről határoztak. A megfogalmazott következtetések hangsúlyozzák a helyzet súlyosságát és megerősítik az Európai Unió szilárd elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt.

Az Európai Tanács hangsúlyozta az ukrajnai védelmi képességek sürgős megerősítésének szükségességét, ideértve a légvédelmi rendszerek és katonai segítségnyújtás, például tüzérségi lőszer és rakéták biztosítását is.

A humanitárius segítségnyújtás és a civil védelmi segítség fokozása mellett az Európai Unió és tagállamai ígéretet tesznek, hogy ellátják az érintett civileket segítő eszközökkel, például áramfejlesztőkkel és transzformátorokkal, hogy enyhítsék a támadások kritikus infrastruktúrára gyakorolt ​​hatását, különösen az energetikai szektorban.

Az elfogadott szöveg kiemeli, hogy 

a katonai támogatás nyújtására az egyes tagállamok biztonsági és védelmi politikájának teljes tiszteletben tartásával, valamint valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeinek figyelembevételével kerül sor.

 

Törökország: óvatos keringő, Ciprus keményen képviselte álláspontját

A tagállamok vezetői stratégiai vitát folytattak az EU és Törökország kapcsolatairól is.

Kiemelték, hogy az Európai Uniónak stratégiai érdeke fűződik a Földközi-tenger keleti részének stabilitásához és biztonságához, valamint Törökországgal kialakított együttműködésének fejlesztéséhez, ami kölcsönösen előnyös.

Az Európai Unió kiemelt fontosságot tulajdonít a ciprusi megoldásra irányuló tárgyalások folytatásának és előrehaladásának, további erősítve az EU és Törökország közötti együttműködést.

 

Közel-Kelet: cél a béke és az újabb migrációs válság elkerülése

Az Európai Tanács határozottan és egyértelműen elítélte Irán Izrael elleni támadását és szolidaritását fejezte ki Izrael népével szemben. A vezetők felszólították Iránt, hogy azonnal szüntessenek be minden támadást, és az összes felet felkérték, hogy a legnagyobb mértékben tartsák vissza magukat, és kerüljenek minden olyan cselekvést, amely növelheti a feszültséget a térségben. Az EU kész arra, hogy együttműködjön az összes partnerrel annak érdekében, hogy elkerülje a feszültségtovábbi növekedését a térségben, különösen Libanonban.

Fontos, hogy más, a migrációt tompító törekvések is megfogalmazódtak. 

A következtetés értelmében felkérték az EU releváns szerveit, hogy vizsgálják felül az EU szíriai menekülteknek nyújtott segítsége hatékonyságát. Ezekből arra lehet következtetni, hogy a vezetők realizálták egy következő migrációs válság kialakulását.

Borítókép: Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét Fülöp belga király, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Alexander De Croo belga miniszterelnök üdvözli az EU-tagországok állam- és kormányfőinek tiszteletére adott fogadáson a brüsszeli királyi palotában 2024. április 17-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.