Emberek halálát okozza a demokraták határpolitikája a republikánus szenátor szerint

Az amerikai szenátusban szerdán megkezdődött az Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter hivatali elmozdításáról szóló, képviselőházi republikánusok által előterjesztett eljárás, amelyet a demokraták gyors szavazással szeretnének lezárni.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 7:00
Migrant crisis continues at border between United States and Mexico
Egy, az Egyesült Államok határáról visszatérő migráns a mexikói hatóságok segítségével átkel a folyón 2024. április 17-én. (Fotó: Christian Torres / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alejandro Mayorkast az Egyesült Államok és Mexikó határán kialakult migrációs helyzet, vagyis az illegális határátlépések rekord mértéke miatt szeretnék eltávolítani pozíciójából az úgynevezett impeachment eljárás kezdeményezői, a republikánus képviselők.

Az eljárás megindításáról szóló kezdeményezést még februárban szavazta meg a képviselőház, amelynek elnöke kedden küldte el azt a felsőház, a szenátus számára, ahol maga az eljárás zajlik. Az impeachment értelmében a szenátorok esküt tettek, amivel a tárgyalás döntőbíráivá váltak.

A szenátusban többségben lévő demokraták vezetője, Chuck Schumer jelezte, hogy szeretné minél gyorsabban lezárni az eljárást. Már szerdán szavazást kezdeményezett ennek érdekében, mert szerinte a képviselőházi republikánusok által előterjesztett vádak nem állnak meg a miniszterrel szemben.

Ted Cruz republikánus szenátor újságírók előtt azt mondta, hogy a szenátusi demokraták vezetője meg akarja akadályozni, hogy a republikánusok képviselői előterjesszék érveiket, amelyek bizonyítják, hogy a demokraták határpolitikája emberek halálát okozza.

A hivatalos eljárás alapján a képviselőház tagjaiból álló küldöttség kedden terjesztette a miniszter ellen felhozott vádakat a szenátus elé. A megfogalmazás szerint a miniszter „tudatosan és szisztematikusan” megsértette az Egyesült Államok törvényeit, amikor lehetővé tette az Egyesült Államok határát illegálisan átlépő több millió ember számára, hogy az ország területén belül szabadon távozhasson, amivel − a politikai vádirat szerint − elveszítette az amerikai emberek bizalmát, és méltatlanná vált a miniszteri pozíció betöltésére.

Az impeachment tárgyalás során maga a kongresszus válik bírósággá, amelyben a szenátorok a döntőbírák, míg a képviselőházi tagok terjesztik elő a vádat és az azt megalapozó érveket.

Azt a republikánusok is elismerték, hogy Alejandro Mayorkas pozíciójából való elmozdítására − a szenátusi demokrata többség miatt − csekély az esély, még akkor is, ha az eljárást teljes egészében lefolytatják, ugyanakkor a tárgyalást szorgalmazzák.

Amerikai adminisztráció tagja elleni impeachment eljárásra az amerikai politika történetében legutóbb mintegy 150 éve volt példa. Elnök, illetve volt elnök ellen a demokraták kezdeményeztek impeachment eljárást az elmúlt években, mindkét alkalommal Donald Trump ellen, a másodikat már miután távozott hivatalából. Egyik kezdeményezés sem járt sikerrel.

Borítókép: Egy, az Egyesült Államok határáról visszatérő migráns a mexikói hatóságok segítségével átkel a folyón 2024. április 17-én (Fotó: AFP/Anadolu/Christian Torres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.