Izraelben az iráni támadásra adható válaszról tárgyal a szűk hadikabinet

Az iráni támadásra adandó izraeli válaszról tárgyal az izraeli hadikabinet vasárnap délután – jelentette a miniszterelnöki hivatal.

Forrás: MTI2024. 04. 14. 19:35
null
Izrael, 2024. április 14. A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilõtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középsõ részén 2024. április 14-én hajnalban. Irán. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. MTI/AP/Tomer Neuberg Fotó: Tomer Neuberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délután összeült a szűk hadikabinet Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán, hogy megvitassák Izrael válaszát, amelyet a szombat éjszakai iráni drón- és rakétatámadásra adhat.

Izrael a valaha is megtapasztalt egyik legdrámaibb éjszakáját élte át. Iránból több száz, különféle típusú rakétát lőttek ki Izraelre, köztük több mint száz ballisztikus rakétát, egyenként több száz kilogramm robbanóanyaggal

– nyilatkozta Joáv Galant védelmi miniszter korábban vasárnap.

Galant a Nyíl–3 légvédelmi rendszer ütegénél tett látogatásán beszélt, amely egység részt vett az iráni támadás megfékezésében. – Az Egyesült Államokkal és más országokkal együtt erős és erőteljes szövetséget hoztunk létre, amelyben koordinációban és szinkronban működnek Izrael, az Egyesült Államok és partnereink biztonsági rendszerei. Az eredmény nagyon-nagyon csekély mozgástértől eltekintve a fenyegetések teljes visszaszorítása volt – tette hozzá a védelmi miniszter.

Lehetőségünk van stratégiai szövetség létrehozására a súlyos teheráni fenyegetés ellen

– visszhangozta Galant Beni Ganz miniszter szintén vasárnap elhangzott szavait.

– Teherán találkozott az izraeli biztonsági rendszer erejével – mondta Beni Ganz miniszter, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke az éjszakai támadásról. 

Irán globális gond, regionális kihívást és veszélyt jelent Izraelre, és tegnap a világ egyértelműen kiállt Izrael mellett a veszély ellen

– tette hozzá Ganz, és hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés olyan stratégiai vívmány, amelyet Izrael biztonsága érdekében kamatoztatni kell.

Ennek az eseménynek még nincs vége, épp most kell megerősíteni a létrehozott stratégiai szövetséget és regionális együttműködési rendszert, amely jelentős próbát állt ki az iráni fenyegetéssel szemben

– hangsúlyozta a miniszter, a szűk hadikabinet tagja.

– Regionális koalíciót építünk, és Irántól úgy és abban az időben szedjük be az árat a támadásáért, ahogyan jónak látjuk – vélekedett. – Emlékeznünk kell arra, hogy még nem végeztük el feladatainkat: mindenekelőtt az elraboltak visszahozását és az északi és déli lakosok elleni fenyegetés megszüntetését – hangsúlyozta Beni Ganz.

Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter, a szélsőségesen nacionalista Zsidó Erő párt elnöke ugyanakkor súlyos válaszlépéseket követelt az iráni légitámadásra. – Az elrettentés megteremtéséhez a Közel-Keleten a háziúrnak őrült módján kell viselkednie – vélekedett.

Bengvír kifejtette, hogy szerinte az önmérséklet és az arányosság fogalma október 7-én lekerült a napirendről. – Izrael válasza nem lehet olyan, amilyen egy madárijesztőé, a korábbi években Gázában tapasztalt homokdűnék lerombolásának stílusában – mondta.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták párt elnöke is kemény izraeli választ sürgetett. – Az egész Közel-Kelet és az egész világ szeme Izraelen van – mondta. 

Ha az elkövetkező nemzedékekig visszhangzik válaszunk a Közel-Keleten, akkor győzni fogunk. Ha ne adja isten megfékezzük magunkat, akkor közvetlen egzisztenciális veszélynek tesszük ki magunkat és gyermekeinket

– vélekedett Szmotrics.

 

Borítókép: A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilőtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középső részén 2024. április 14-én hajnalban (Fotó: MTI/AP/Tomer Neuberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.