Elkezdődött a világ legnagyobb választása: hat hétig tart, és egymilliárdan voksolnak

Indiában, a világ legnépesebb országában hét szakaszban tartják a választásokat, a különböző államokban különböző időpontokban voksolnak. A szavazás április 19-én indul, az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be.

2024. 04. 19. 18:59
Egy szadhu vagy egy hindu szent ember sétál, miután leadta szavazatát egy szavazóhelyiségben, az indiai általános választások első szakaszában az uthrakandi Haridwarban 2024. április 19-én. Fotó: Arun SANKAR Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától 968 millió indiai választópolgár választhatja meg a Lok Sabha (indiai alsóház) tagjait. 

Április 19. és június 1. között általános választásokat tartanak Indiában. A szavazás több mint hat hétig tart, hét szakaszban, az egyes államokban és területeken, és június 1-jén zárul az utolsó fordulóval; a szavazatokat június 4-én számolják meg, írta a Reuters.

A választók sorban állnak, hogy leadhassák voksukat a parlamenti választások első szakaszában a chhindwarai szavazófülkében 2024. április 19-én. (Fotó: AFP/Gagan Nayar)

1999 óta a Lok Sabha-választások egybeesnek az Európai Parlament választásaival.

2023-ban India megelőzte Kínát a világ legnépesebb országaként. A 968 millió regisztrált választópolgárral – ez egyébként 150 millió emberrel több, mint 2019-ben – India választópolgárainak száma kétszer nagyobb, mint az Európai Unió összesített lakossága. A szavazás, amelynek során 543 törvényhozót választanak a parlament alsóházába, hét szakaszban zajlik.

A 233 tagú felsőházba majd csak július–augusztus folyamán választanak 65 főt. Az egyes államokban és szövetségi területeken különböző időpontokban szavaznak. Ennek során 7 szakaszra (választási napra) bontották a voksolást.

A kormánynak sikerült jelentősen csökkentenie India szegénységi rátáját a jóléti programok hatékony megvalósításával, miközben az indiai társadalom más rétegeinek helyzete folyamatosan javult, mióta Narendra Modi 2014-ben miniszterelnök lett. Az egyenlőtlenség azonban nem javult jelentősen, és a munkahelyteremtés is lassan halad. 

A Bhartiya Janta Párt (BJP) aktivistái a BJP vezetőjének és Narendra Modi indiai miniszterelnöknek a képét ábrázoló plakátot ragasztottak egy falra egy szavazóhelyiség közelében az indiai általános választások szavazásának első szakaszában Dzsammuban, mintegy 230 km-re Srinagartól április 19-én (Fotó: AFP/Tauseff Mustafa)

India a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, és a Modi-kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2047-re, India függetlenségének századik évfordulójára fejlett országgá váljon. 

Az elmúlt években India jelentős digitális átalakuláson ment keresztül. A 2023. augusztusi holdra szállással India megszilárdította űrhatalmi státuszát is, miközben elemzők aggodalmukat fejezték ki a demokrácia és emberi jogok helyzete miatt.

India miniszterelnöke, Narendra Modi (C), az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen (L) és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel egymás kezét fogva a G20-ak 2023. szeptember 10-i újdelhi csúcstalálkozója utáni kétoldalú találkozón (Fotó: AFP/PIB)

A 2023-as év fontos pillanat volt India külpolitikája, valamint a globális elismerésre és a növekvő nemzetközi tekintélyre való törekvése szempontjából. India adott otthont a G20-ak csúcstalálkozójának, a „globális dél” ügyének védelmében, miközben India globális vezető szerepét vetítette előre. Modi azt is javasolta, hogy 2028-ban a COP33 csúcstalálkozónak adjon otthont, kiemelve Újdelhi elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem iránt.

Az EU India második legnagyobb kereskedelmi partnere, és együttműködésük egyre szorosabb; nemrégiben létrehozták az EU–India partnerségi szervezetet és az EU–India Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot. Jelenleg három megállapodásról tárgyalnak, amelyek a szabad kereskedelemről, a befektetések védelméről és a földrajzi árujelzőkről szólnak.

Borítókép: Egy szádhu (hindu szent ember) sétál, miután leadta szavazatát egy szavazóhelyiségben az indiai általános választások első szakaszában az uthrakandi Haridwarban 2024. április 19-én (Fotó: AFP/Arun Sankar)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.