Nukleáris háborúra készülnek Putyin ellen

Andrzej Duda megerősítette: Varsó készen áll az atomfegyverek telepítésére Lengyelországban. Megúszhatja a nukleáris háborút a világ?

2024. 04. 22. 9:40
Justin Trudeau (j) kanadai miniszterelnök köszönti Andrzej Duda lengyel elnököt 2024. április 20-án. (Fotó: PHILIP MCLACHLAN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyre közelebb kerül a harmadik világháború. Ezt bizonyítják azok a nyilatkozatok, amelyek már arról szólnak, hogy a Nyugat a Moszkva elleni háborúra készül. Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy a megosztás részeként nukleáris fegyvereket telepítenek területünkre is, ezzel pedig megerősítik a NATO keleti szárnyának biztonságát, készen állunk rá” – mondta Andrzej Duda elnök a Fakt lengyel lapnak adott interjújában.

Andrzej Duda lengyel államfő (b2) és felesége, Agata Kornhauser-Duda (j) szavazni érkezik a helyhatósági választások első fordulójában Krakkóban 2024. április 7-én. Az elnök legutóbbi nyilatkozata a nukleáris háború lehetőségét vetíti előre. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski)
Andrzej Duda lengyel államfő (b2) és felesége, Agata Kornhauser-Duda (j) szavazni érkezik a helyhatósági választások első fordulójában Krakkóban 2024. április 7-én. Az elnök legutóbbi nyilatkozata a nukleáris háború lehetőségét vetíti előre. Fotó: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

Együtt vagyunk az észak-atlanti szövetségben, és kötelezettségeink is vannak e tekintetben, ami azt jelenti, hogy egyszerűen egy közös politikát hajtunk végre

 – mondta Andrzej Duda elnök a Faktnak adott hétfői interjújában.

 

Nukleáris fegyverek lehetnek a határ mindkét oldalán

Az orosz–ukrán háborúról szólva elmondta: Oroszország katonai szempontból egyre inkább megerősíti a kalinyingrádi régiót. Rámutatott, nemrég Moszkva nukleáris fegyvereket adott Belarusznak. Erről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt.

DUDA, Andrzej; TRUMP, Donald
Donald Trump korábbi amerikai elnök, üzletember (b) Andrzej Duda lengyel államfőt (k) fogadja az egyebek mellett a lakosztályának és vállalata központi irodájának otthont adó New York-i Trump-toronyban 2024. április 17-én. Fotó: MTI/AP/Stefan Jeremiah

A lengyel államfő a beszélgetés részeként válaszolt a Donald Trumppal való találkozójára vonatkozó kérdésre. Az elnök azt mondta, hogy az elsősorban egy zártkörű találkozó volt. Kifejtette, hogy a volt amerikai elnök egy olyan politikus, akivel négy éven keresztül erősítette a lengyel–amerikai együttműködést.

Sok emlékem fűződik ehhez az együttműködéshez, de az elért eredmények is nagyon fontosak

– tette hozzá. Kiemelte: 

Azóta barátok vagyunk. Nagyon szeretek vele beszélgetni, mert rendkívül érdekes személyiség, és nagy tapasztalattal rendelkezik, mind politikai, mind üzleti szempontból.

 

Borítókép: Justin Trudeau (j) kanadai miniszterelnök köszönti Andrzej Duda lengyel elnököt 2024. április 20-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.