időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Megkezdődött az orosz atomfegyverek átszállítása Belaruszba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.25. 20:01
Megkezdődött az orosz atomfegyverek átszállítása Belaruszba

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Belaruszba – jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető. A TASZSZ orosz állami hírügynökség híradása szerint Minszk és Moszkva a nap folyamán megállapodást írt alá arról, hogy a nukleáris tölteteket egy különleges létesítményben fogják tárolni, amely körülbelül egy hónap múlva készül el. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a fegyverek Moszkva ellenőrzése alatt maradnak.

 

Oroszország nem adja át az atomfegyvereket Belarusznak. Az ellenőrzés és a bevetésükről való döntés az orosz fél kezében marad

 

– idézte az Interfax orosz hírügynökség a minszki aláírási ceremónián részt vevő Sojgut.

„Ma a kollektív Nyugat példátlan nyomást gyakorol Belaruszra és Oroszországra egyaránt a nemzetbiztonság minden vonatkozásában” – közölte Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter. Hozzátette, hogy Minszk ezért a partnerség elmélyítésében érdekelt Moszkvával. Szvjatlana Cihanouszkaja, emigrációba kényszerült ellenzéki vezető szerint a hazájába telepített orosz nukleáris fegyverek egész Európára veszélyt jelentenek. „Amikor taktikai nukleáris fegyverekről van szó, úgy a legtöbbje ezeknek legalább olyan erővel bír, mint amely 140 ezer embert ölt meg Hirosimában” – hangoztatta Cihanouszkaja. Az úgynevezett taktikai nukleáris fegyverek jelentős károkat képesek okozni, de kisebb hatósugárban pusztítanak a stratégiai nukleáris fegyverekhez képest.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (j) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Moszkvában 2023. május 24-én (Fotó: MTI/EPA/Belarusz elnöki hivatal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.