Sorra lövik ki az oroszok az amerikai Abrams tankokat az ukrán fronton + videó

Ukrajna kivonni kényszerül az Egyesült Államok által biztosított Abrams tankokat a frontvonalból az orosz dróncsapások miatt, jelentette az AP hírügynökség.

Forrás: AP2024. 04. 26. 11:01
Us army trains Ukrainians on Abrams tanks in Grafenwoehr
Az Egyesült Államok hadseregének M1A1 Abrams harckocsija, amelyet aknagörgővel szereltek fel, ahogy Ukrajnába szállítják. Grafenwoehrben az amerikai hadsereg az ukrán fegyveres erők tagjait képezi ki az amerikai M1A1 Abrams tankon való használatra. Fotó: Matthias Merz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna egyelőre mellőzi az Egyesült Államok által szállított Abrams M1-es harckocsik használatát Oroszország ellen, mert az orosz drónok túlságosan megnehezítik, hogy azok észrevétlenül támadhassanak – mondta el két amerikai katonai tisztviselő az Associated Pressnek.

A 2. zászlóalj, a 70. páncélosezred 1. gyalogoshadosztályának amerikai katonái M1A2 Abrams tankokkal gyakorlatoznak a lengyelországi Nowa Deba városában, 2023. április 12-én. (Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak)
A 70. páncélosezred 1. gyalogoshadosztályának amerikai katonái M1A2 Abrams tankokkal gyakorlatoznak a lengyelországi Nowa Deba városában, 2023. április 12-én. Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak

Az Egyesült Államok még 2023 januárjában 31 Abramsot küldött Ukrajnának, azzal érvelve, hogy a darabonként körülbelül tízmillió dollárba kerülő tankok létfontosságúak lesznek az orosz vonalak áttöréséhez.

A front azonban azóta jelentősen megváltozott, az orosz megfigyelő drónok és a vadász-gyilkos drónok agresszív használata miatt. Ezek ugyanis jelentősen megnehezítették Ukrajnának a tankok védelmét, amikor az orosz drónok észlelik és levadásszák őket.

A 31 tankból öt már elveszett az orosz támadások miatt

– jelentették ukrán források.

A nagyszámú orosz drón az ukrán fronton azt jelenti, hogy nincs olyan nyílt terület, amelyen csak úgy át lehetne hajtani anélkül, hogy félnünk kell az észleléstől – mondta egy magas rangú védelmi tiszt.

 

A tisztviselő névtelenül beszélt, hogy az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport pénteki ülése előtt tájékoztatást adjon az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatásáról.

 

Borítókép: Az Egyesült Államok hadseregének M1A1 Abrams harckocsija, amelyet aknagörgővel szereltek fel, ahogy Ukrajnába szállítják. Grafenwoehrben az amerikai hadsereg az ukrán fegyveres erők tagjait képezi ki az amerikai M1A1 Abrams tankon való használatra (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Merz)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.