Geert Wilders pártja nagyot nyerhet az EP-választáson

A holland választók csütörtökön adták le szavazataikat a négynapos európai parlamenti választás kezdetén, amely valószínűleg jobbra tolja a kontinens erőviszonyait. A felmérések szerint a Geert Wilders vezette Szabadságpárt hét helyet szerezhet az Európai Parlamentben, a Munkáspárt és a Baloldali Zöldek szövetsége pedig nyolcat.

Forrás: Politico2024. 06. 07. 9:14
Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali PVV Szabadságpárt vezetője a 2024. június 6-i hágai európai parlamenti választások ideiglenes eredményeit követően beszél a média képviselőivel. Fotó: Emiel Muijderman Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Geert Wilders holland jobboldali vezető pártja a jelek szerint nagyot erősödött az európai parlamenti (EP-) választásokon, a csütörtökön közzétett exit poll szerint kevéssel szorult a második helyre, írta a Politico. A Wilders vezette jobboldali Szabadságpárt (PVV) 2019-ben nem nyert mandátumot, de most úgy áll, hogy a 720 fős EP-ben a Hollandiának jutó 31 helyből hétre esélyes – derül ki az Ipsos I&O közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Ma este messze mi vagyunk a legnagyobb győztesek

– mondta Wilders újságíróknak, egyben reményét fejezte ki, hogy a Szabadságpárt még az élre is kerülhet, ha június 9-én, a hivatalos eredmények kihirdetése után mind a 27 tagállam leadja szavazatát.

Felmérések azt mutatják, a PVV a 2019-es adatokhoz képest sokat erősödött, csupán néhány százalék választja el attól, hogy megelőzze a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) szövetségét. Mark Rutte leköszönő miniszterelnök jobbközép, Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) pártja várhatóan négy mandátumot szerez, egyet veszít. Az Ipsos I&O szerint a részvételi arány 47 százalékos volt, ami öt százalékpontos növekedést jelent az előző választáshoz képest. A baloldaliak, köztük Bas Eickhout, a zöldek EP-képviselője, valamint Frans Timmermans, a GL-PvdA szövetség vezetője úgy látják, a hollandiai adatok azt jelzik, nem biztos, hogy a jobboldal nyeri meg a voksolást. Noha a baloldal örömmel fogadta az exit poll adatokat, az eredmények még koránt sem véglegesek, a felmérések továbbra is jobboldalra való eltolódást jósolnak az EP-választásokon – többek közt Franciaországban és Olaszországban is, de előkelő helyet foglalhatnak el a jobboldaliak Németországban is.

A GroenLinks-PvdA párt vezetője, Bas Eickhout és a GroenLinks-PvdA vezetője, Frans Timmermans (balról jobbra) reagált a holland európai parlamenti képviselők megválasztásának ideiglenes eredményeire. (Fotó: ANP/AFP/Sem van der Wal)

Azt pedig még a Politico is elismerte, hogy uniós szinten továbbra is a jobboldal térnyerése várható, mely hatással lehet az uniós menekült- és migrációs ügyi politikára és a migrációra, valamint a klímapolitikára is. A csütörtöki hollandiai voksolás után pénteken Írországban és Csehországban, szombaton Máltán, Szlovákiában és Lettországban, majd vasárnap az EU többi országában is szavaznak.

Borítókép: Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője a 2024. június 6-i hágai európai parlamenti választások ideiglenes eredményeit követően beszél a média képviselőivel. (Fotó: AFP/Emiel Muijderman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.