Megosztottság és félelem Biden táborában

Egy demokrata belső felmérés szerint tizennégy fontos államban tör előre Donald Trump volt amerikai elnök. A CNN amerikai hírtelevízió tudósítása szerint a demokraták aggódnak, hogy nem csupán a Fehér Házat foglalhatják el a republikánusok, de a képviselőházban és a szenátusban is megszerezhetik a többséget.

Forrás: CNN2024. 07. 17. 9:49
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Carlos Osorio)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pánik söpör végig a Demokrata Párton, napról napra egyre idegesebbek a vezetők – hangzott el a CNN amerikai baloldali hírtelevízió tudósításában. A párt berkeiben felütötte fejét a megosztottság, hiába mondja Joe Biden, hogy folytatja a küzdelmet az újraválasztásért, a szenátorok és a képviselők aggódnak.

A demokraták reménykedtek, hogy esetleg átcsábíthatják Nikki Healey, a Donald Trump volt amerikai elnökkel szemben legtovább talpon maradt republikánus elnökjelölt-aspiráns híveit. Healey azonban a Republikánus Nemzeti Konvenció második napján ismét erős támogatásáról biztosította Trumpot, és erre szólította fel híveit is − írja az Axios amerikai hírportál.

A CNN megszerezte a Blue Labs cégnek demokrata adományozók által megrendelt és a párt belső anyagaként kezelt friss felmérését, amelyben tizenötezer választópolgárt kérdeztek meg a legfontosabb csatatérállamokban. A felmérés a demokraták számára sokkoló eredményt hozott: országszerte tizennégy fontos államban tör előre Donald Trump Joe Bidennel szemben. Ez nem csak azt az öt államot jelenti, amelyekben 2020-ban Biden fordítani tudott Trumppal szemben (Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin).

A vita után ez olyan, mint Waterloo

– értékelte az eredményt a CNN szakértője, hozzátéve, hogy a demokrata elnök olyan államokban is sebezhető, mint Colorado, Minnesota, Maine, Új-Mexikó, Virginia vagy épp New Hampshire.

Az okok között előkelő helyet foglalnak el a 81 esztendős Biden korával és alkalmasságával kapcsolatos kétségek. Ezek korábban is megvoltak, de a demokraták most attól tartanak, hogy a katasztrofálisan sikerült júniusi televíziós vita után a választók kész ténynek veszik az elnök alkalmatlanságát.

A felmérés érdekessége, hogy nemcsak Biden támogatottságát vizsgálta, hanem azt is, hogy a lehetséges alternatív demokrata jelöltek hogyan teljesítenének Donald Trumppal szemben. Az eredményekből kiderült, hogy szinte mindegyikük erősebb lenne, mint Biden, még az a Kamala Harris is, aki az amerikai történelem legnépszerűtlenebb alelnökének számít.

A legnépszerűbb alternatív jelöltek a felmérés szerint Mark Kelly arizonai szenátor, valamint Wes Moore marylandi, Josh Shapiro pennsylvaniai és Gretchen Whitmer michigani kormányzók.

Ez csak egyetlen felmérés, de jól mutatja, hogy hol tart a Demokrata Párt

– hívta fel a figyelmet a CNN.

A csatatérállamokban a megkérdezettek több mint kétharmada válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy túl öreg-e Biden a folytatáshoz, ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a republikánusok, de a demokraták és a függetlenek közül is sokan így gondolják.

Szintén az összes a felmérésben részt vevő államban hetven százalék felett volt azoknak az aránya, akik rossznak ítélik a gazdaság helyzetét, ami nyilvánvalóan a regnáló elnökre üt vissza.

A demokraták ráadásul már nemcsak amiatt aggódnak, hogy kiütik őket a Fehér Házból, de amiatt is, hogy a republikánusok mind a képviselőházban, mind a szenátusban megszerzik a többséget (jelenleg az előbbiben szűk republikánus, az utóbbiban demokrata többség van).

Tovább súlyosbítja a demokraták helyzetét, hogy bár Biden és tanácsadói megkapják mind a nyilvános, mind a párt által belső anyagként megrendelt felmérések eredményeit, láthatóan nem törődnek sem azokkal, sem a párttársaiktól és támogatóiktól érkező hol finomabb, hol határozottabb felszólításokkal, hogy Biden lépjen vissza a jelöltségtől.

A Demokrata Párt nemzeti bizottságának terve, hogy még az augusztusra tervezett Demokrata Nemzeti Konvenció előtt lezárja a vitát, és megerősíti Joe Bident demokrata elnökjelöltként, jókora vihart kavart a párt berkeiben.

Ez annyira frusztráló mind a demokrata szavazók, mind a támogatók számára

– idézte a The New York Times amerikai napilap az egyik demokrata képviselőjelölt, Adam Frisch szavait, aki azonban messze nincs egyedül a véleményével, olyannyira, hogy egy, a média által megszerzett levél szerint a demokrata képviselők a döntés elhalasztását követelik.

 

Borítókép: Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Carlos Osorio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.