Jobboldali győzelmet várnak ebben a német tartományban

Néhány nappal a szászországi és türingiai tartományi választások előtt egymást érik a közvélemény-kutatások. Mindkét voksolás eredménye ugyanis merőben befolyásolhatja a jövőre tartandó szövetségi választásokat Németországban. Türingiában a jobboldal óriási győzelem elé néz, Szászországban pedig fej-fej mellett halad a versenyfutás.

2024. 08. 26. 20:43
 Türingiában óriási győzelmet arathat vasárnap az Alternatíva Németországért
Türingiában óriási győzelmet arathat vasárnap az Alternatíva Németországért Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel a szeptember 1-jei türingiai és szászországi tartományi választások előtt két új közvélemény-kutatás látott napvilágot. A Forschungsgruppe Wahlen szerint Türingiában az Alternatíva Németországért (AfD) és tartományi vezetője, Björn Höcke harminc 30 százalékon áll. A Mario Voigt csúcsjelölt vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) áll a második helyen, 23 százalékkal. Ezt követi a Sahra Wagenknecht baloldali szövetsége 17 százalékkal és Bodo Ramelow miniszterelnök baloldali pártja 14 százalékkal. A szövetségi kormánykoalíció pártjai csúfos vereség elé néznek, a szociáldemokraták (SPD) hat százalékot kapnának. A Zöldek párt pedig négy százalékkal be sem jutna a tartományi parlamentbe, de hasonló sorsra juthatnak a liberálisok is (FDP). 

Mint ismert, balliberális fősodor Höckét megpróbálta ellehetetleníteni a közelmúltban, a baloldali és liberális politikusok elérték, hogy jogilag is szélsőjobboldalinak nyilvánítsák az AfD-s jelöltet. Ahogy az a felmérésekből is kiderül, nem jártak sikerrel. Az Infratest dimap intézet által közzétett felmérés nagyrészt hasonló eredményre jutott. Szakértők szerint a választások után valószínűleg nehéz lesz koalíciót kötni a tartományi kormányzásért. Az összes többi párt kizárta az AfD-vel való koalíciót, a CDU pedig a baloldaliakkal és a zöldekkel nem akar együttműködni.

Eközben Szászországban az AfD és a CDU fej-fej mellett verseng a győzelemért. A Forschungsgruppe Wahlen szerint a Michael Kretschmer miniszterelnök vezette kereszténydemokraták a szavazatok 33 százalékát szerezhetik meg, az AfD pedig 30 százalékon áll. A harmadik helyen a Sahra Wagenknecht-koalíció (BSW) áll 11 százalékkal, ezt követheti az SPD hét százalékkal, majd a Zöldek hat százalékkal. Az FDP ebben a tartományban is kieshet a parlamentből. 

Az Infratest dimap intézet arra jutott, hogy a CDU 31 százalékon áll, míg az AfD és vezető jelöltje, Jörg Urban 30 százalékon. Wagenknecht pártja itt is a harmadik helyen áll 14 százalékkal, majd az SPD következik hét százalékkal. Az intézet is úgy látja, hogy az FDP nem jut be a parlamentbe most vasárnap. Szászországban valamelyest könnyebben felállhat az új kormány. Bár a CDU kizárta az együttműködést az AfD-vel, de Wagenknecht pártjával alapvetően összeállnának a kereszténydemokraták. A legutóbbi felmérések szerint a CDU és a BSW koalíciója is szűk többséggel rendelkezne. Egy ilyen szövetség azonban rendkívül ellentmondásos vita tárgya a CDU-n belül, hiszen nem minden képviselő nézi jó szemmel a baloldali párttal való együttműködést.

Borítókép: Türingiában óriási győzelmet arathat vasárnap az Alternatíva Németországért (AfD)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.