Új felmérés figyelmeztet: az arab fiatalok fele elvándorolna

Az Arab Barometer legújabb közvélemény-kutatása szerint Észak-Amerika és Nyugat-Európa a legnépszerűbb célpont.

Forrás: Migrációkutató Intézet2024. 09. 12. 13:43
Migrant influx to Ceuta
Migránsok próbálnak átjutni a spanyol-marokkói határon. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arab fiatalok fele elvándorolna – derült ki az Arab Barometer legújabb közvélemény-kutatásából, amelyet a Migrációkutató Intézet szemlézett. Az Észak-Afrikát és a Közel-Keletet érintő éves felmérés alapján jelentős különbségek tapasztalhatók az egyes arab országok között:

  • Tunéziában a 18–29 évesek 71 százaléka tervezi az ország elhagyását,
  • Libanonban 58 százalék, 
  • Marokkóban 55 százalék, 
  • és Jordániában 54 százalék. 

Ugyanakkor van, ahol alacsonyabb az arány: a palesztin területeken a fiatalok hozzávetőleg egyharmada (35 százalék), míg Mauritániában és Kuvaitban körülbelül egynegyedük (27 százalék) fontolgatja az emigrációt.

A Migrációkutató Intézet rámutatott, sokkal inkább az életkor és a nem jelenti a döntő faktort a kérdésben, mint az iskolai végzettség. A 30 év felettiek körében például egyik országban sem haladja meg a 36 százalékot az elvándorlási szándék; Kuvaitban mindössze 10 százalékuk tervezi az ország elhagyását.

Az elemzésből az is egyértelműen kiderül, hogy a legfőbb motivációt a gazdasági okok jelentik a régió potenciális migránsai számára.

Emellett említették még a politikai okokat (23 százalék) vagy korrupciót (24 százalék). Érdekes, hogy csak 27 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját biztonságuk érdekében fontolgatják a távozást. A felmérés alapján sokan az illegális migrációtól sem riadnak vissza. Sokan a szükséges okmányok hiányában is készek lennének elhagyni hazájukat, különösen Marokkóban, ahol a megkérdezettek 53 százaléka hajlandó vállalni az irreguláris migrációt.

Hova mennének?

A potenciális migránsok célországi preferenciái sokféleséget mutatnak: 

jellemzően Észak-Amerika a legkedveltebb, ezt követik Nyugat-Európa és a Perzsa-öböl országai.

A válaszok alapján nyilván gazdasági okok miatt az Egyesült Államok sok helyen a legnépszerűbb. Franciaország az egykori gyarmatok polgárainak körében népszerű.

A Migrációkutató Intézet az elmúlt évek adataival összevetve a mostani számokat megállapította, hogy az utóbbi években néhány helyen nőtt az elvándorlási kedv, másutt viszont kisebb csökkenés mérhető. 

Például 2020 és 2022 között Libanonban és Tunéziában az elvándorlási szándék aránya 12 százalékkal emelkedett, és a 2024-es adatok szerint a számok továbbra sem csökkentek: Tunéziában 46 százalékos, Libanonban 38 százalékos az elvándorlási kedv, amit elsősorban a gazdasági nehézségek és a politikai instabilitás indokol. 

Ezzel szemben Jordániában enyhe, 48-ról 42 százalékra való csökkenés figyelhető meg, amelynek hátterében részben a gazdasági helyzet stabilizálódása áll. Egyiptomban és Marokkóban pedig a 2022-ben megfigyelt csökkenő tendencia folytatódását jelzik a számok: előbbiben 13 százalékos, utóbbiban 35 százalékos az elvándorlási hajlandóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.