A nagy hatótávolságú fegyverek Oroszország elleni bevetéséről tárgyaltak Berlinben

Az amerikai, francia, német és brit vezetők kötelezik magukat, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát a nemzetközi jogon – így az ENSZ Alapokmányán –, valamint a szuverenitáson és területi épségen alapuló, igazságos és tartós békére irányuló erőfeszítéseiben – közölték a vezetők pénteken Berlinben a Joe Biden amerikai elnök németországi villámlátogatása alkalmából tartott találkozójuk után.

Forrás: MTI2024. 10. 19. 7:05
Keir Starmer brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scolz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő Berlinben
Keir Starmer brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scolz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő Berlinben Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden felszólította a Nyugatot, hogy továbbra is támogassa Ukrajnát az orosz–ukrán háborúban, tekintettel a kemény télre. Biden ezt azután mondta újságíróknak, hogy zárt ajtók mögött tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral egynapos berlini látogatása során, amelynek célja az ukrajnai helyzet és az eszkalálódó közel-keleti konfliktus megvitatása volt. 

Biden közleményében előzőleg leszögezte, hogy az Ukrajnának küldött katonai támogatás növeléséről és a polgári energetikai infrastruktúrának a befagyasztott orosz kinnlevőségek feloldásának terhére történő megerősítéséről fog tárgyalni Olaf Scholzcal, és szó lesz a közel-keleti konfliktusról is. Indulása előtt Biden újságíróknak elmondta, hogy nincs egyetértés a nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajna részére történő átadásáról, amelyeket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta sürget, hogy mélységi csapásokat tudjon mérni Oroszország területére. Keir Starmer brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök péntek délután csatlakozott Bidenhez és Scholzhoz. A tárgyalás fő témája az volt, hogyan tudnának véget vetni a harcoknak, miközben Oroszország előrenyomul Kelet-Ukrajnában. 

A vezetők megvitatták a gázai tűzszünetnek, az izraeli túszok azonnali elengedésének, valamint a humanitárius segélyek palesztin területre történő bejuttatásának kérdését is – közölte Keir Starmer. Hozzátette: „A világ nem fog tovább tűrni semmilyen mentséget a humanitárius segítség kérdésében”.

Borítókép: Keir Starmer brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scolz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő Berlinben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.