Atom-tengeralattjárókat helyeztek üzembe az oroszok

A kikötőfejlesztési projektek részeként tizennégy létesítmény építése zajlik.

2024. 10. 17. 20:23
Andrei Belousov orosz védelmi miniszter
Andrei Belousov orosz védelmi miniszter Fotó: Anadolu via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Csendes-óceáni Flotta egyik fontos kikötőjének átfogó modernizációja lehetővé tette hét tengeralattjáró szolgálatba állítását. Az esemény fontosságát külön kiemelte Vlagyimir Dmitrijev altengernagy, a Csendes-óceáni Flotta Tengeralattjáró Erőinek parancsnoka, aki jelentésében számolt be a fejlesztésről Andrej Belouszov orosz védelmi miniszternek egy kamcsatkai látogatás alkalmával.

A szolgálatba állított egységek között öt Borej osztályú ballisztikus rakétahordozó található, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az ország stratégiai nukleáris arzenáljának bővítésében. Emellett két Jasen osztályú univerzális tengeralattjáró is megkezdte aktív szolgálatát.

A kikötőfejlesztési projektek részeként 14 létesítmény építése zajlik, amelyek célja, hogy jelentősen bővítsék a kikötő kapacitását és a flotta tengeralattjáróinak harci képességeit. A beruházások jelentős része kikötői infrastrukturális elemeket tartalmaz, beleértve a rakpart meghosszabbítását. Az új infrastruktúra nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem jelentősen csökkenti a tengeralattjárók mechanizmusainak és rendszereinek elhasználódását a kikötői állomásozás során. 

Ez a fejlesztés közvetlenül hozzájárul a flotta technikai állapotának javításához.

Összességében ezek a fejlesztések nemcsak a flotta jelenlegi kapacitását növelik, hanem stratégiai jelentőségűek az orosz haditengerészet globális szerepének megerősítésében is. Az infrastrukturális beruházások együttese fontos lépés a flotta jövőbeli terveinek biztosítása érdekében.

Borítókép: Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.