A békét hangsúlyozzák, de modernizálják atomarzenáljukat

A nukleáris rakétatöltetek száma az év elejére 465-tel 13 400-ra csökkent a világban, de a kilenc atomhatalom szakadatlanul modernizálja nukleáris arzenálját – állapította meg hétfőn kiadott jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Forrás: MTI2020. 06. 15. 7:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomtöltetek számának csökkenése főleg annak tudható be, hogy Oroszország és az Egyesült Államok – amelyek együtt a töltetek mintegy kilencven százalékát birtokolják – leszerelt régi gyártásúakat. Az intézet becslése szerint körülbelül 1800 atomtöltet van magas szintű harckészültségben a világon.

Atomhatalom még Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea.

A SIPRI kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy mind a kilenc atomhatalom modernizálja arzenálját vagy új fegyverrendszert fejleszt. Ezek között vannak rakétarendszerek és repülőgépek, valamint atomfegyvert gyártó létesítmények.

Az intézet az állítása szerint kizárólag nyilvános adatok alapján állította össze jelentését, az mégis nehéz feladat volt, mert – mint írták – az atomhatalmak sok mindent titkolnak. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország teszi nyilvánossá a legtöbb információt. Oroszország a 2010-es, Új START nevű kétoldalú egyezmény alapján megoszt valamennyi információt az Egyesült Államokkal. India és Pakisztán közleményeket ad ki bizonyos rakétatesztjeiről, de arzenálja nagyságáról kevés adatot közöl. Észak-Korea nem ad semmilyen információt nukleáris képességeiről, de bejelent bizonyos atomfegyver- és rakétateszteket, Izrael viszont semmit nem közöl nukleáris arzenáljáról – olvasható a jelentésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.