A féléves magyar elnökségre készülnek Strasbourgban

Németh Zsolt szerint a nemzeti kisebbségek védelmére is hangsúlyt kíván helyezni Magyarország.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 21. 20:49
DAEMS, Rik; NMETH Zsolt
Strasbourg, 2021. április 21. A PACE magyar delegációja által közreadott képen Németh Zsolt, az Országgyûlés Külügyi bizottságának elnöke, a magyar delegáció vezetõje (b), Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének (PACE) elnöke (j) és Deszpína Khacivasziliu-Covilisz, a PACE fõtitkára strasbourgi találkozójukon 2021. április 21-én. MTI/PACE Fotó: PACE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európa Tanács (ET) és annak parlamenti közgyűlése támogatásáról biztosította a május 21-én kezdődő, féléves magyar elnökséget és prioritásait, a közgyűlés örömmel vesz részt a célkitűzések megvalósításában – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke Strasbourgban szerdán. Németh Zsolt a közgyűlés egyhetes ülésének a szerdai munkanapjáról telefonon nyilatkozva elmondta, Rik Daemsszel, a közgyűlés elnökével, Deszpína Khacivasziliu-Covilisz főtitkárral, valamint Marija Pejčinović Burićcsal, az Európa Tanács főtitkárával áttekintették a magyar elnökség prioritásait.

Emlékeztetett: az Európa Tanács magyar elnöksége hangsúlyt kíván helyezni a nemzeti kulturális, jogi és történelmi hagyományok tiszteletben tartásának az erősítésére, a nemzeti kisebbségek védelmére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire.

Németh Zsolt (balra), Deszpína Khacivasziliu-Covilisz és Rik Daems Strasbourgban
Fotó: MTI/PACE

Németh Zsolt elmondta, tárgyalópartnerei szerencsésnek tartották, hogy a közgyűlés a héten elfogadta Kovács Elvira vajdasági magyar politikus, a szerb delegáció tagjának az átfogó kisebbségi jelentését, amelynek a megállapításai mentén a következő hónapokban rendezvények, konferenciák rendezhetők meg. A jelentés számos javaslatot és kezdeményezést fogalmazott meg, köztük egy online platform létrehozását helyezi kilátásba a kisebbségi jogsértések bejelentésére és nyomon követésére.

Ezzel összefüggésben a magyar delegáció vezetője elmondta, a megbeszéléskor kitértek a Belaruszban élő lengyel nemzeti kisebbség ellen a kormányzat részéről elkövetett jogsértésekre is. Tájékoztatása szerint az emberi jogok védelmére fókuszálva a magyar elnökség vezetésével az Európa Tanács vizsgálni fogja annak a lehetőségét, hogy az ET emberi jogi jegyzőkönyvéhez a természeti környezethez való jogokról szóló kiegészítő jegyzőkönyv szülessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.