A Fülöp-szigeteken többen keresztre feszíttették magukat nagypéntek alkalmából

Többen keresztre feszíttették magukat a Fülöp-szigeteken a vallási odaadás jeleként és a nagypénteki hagyományos szertartás szokásos megnyilvánulásaként.

Forrás: MTI2019. 04. 19. 23:00

Többen keresztre feszíttették magukat a Fülöp-szigeteken a vallási odaadás jeleként és a nagypénteki hagyományos szertartás szokásos megnyilvánulásaként.

Mintegy 20 ezer hívőt, kíváncsiskodót és turistát vonzott az esemény az Ázsia legnagyobb katolikus országa, a Fülöp-szigetek északi részén található San Fernando de Pampangába, ahol rendkívüli buzgalommal tartják életben a húsvéti nagyhét gyakran véres vallási szokásait.

E hagyomány az ötvenes években vette kezdetét San Pedro de Cutud kerületében. Az esemény főszereplője ezúttal is a „pampangai Jézus Krisztusként” becézett Ruben Enaje volt, aki 1985 óta minden esztendőben Jézust „alakítja” a via crucis (keresztút) megelevenítésekor.

Az említett évben történt ugyanis, hogy karcolás nélkül megúszta, amikor kiesett a harmadik emeletről. A férfi az isteni gondviselésnek tulajdonította a történteket, és eldöntötte, hogy hálája jeléül minden nagypénteken megeleveníti Krisztust, és keresztre feszítteti magát. E hagyomány egyik úttörője volt egyébként Enaje nagyapja.

„Valóban fájdalmas, de amikor már ott vagy és meglátod az emberek várakozásokkal teli tekintetét, minden fájdalom elszáll” – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek az 59 éves Enaje, aki mintegy nyolc percig volt keresztre feszítve.

A „pampangai Jézus Krisztus” ugyanakkor elismerte, hogy már fáradtnak és idősnek érzi magát, ezért reméli, hogy hamarosan megtalálják az utódját, de annak feltűnéséig folytatja e rítusokat. „A keresztig tartó összes kálvária után, ha Isten is úgy akarja, a fájdalom elmúlik és megtisztulva érzem magam” – mondta Enaje.

„Amikor a kereszten vagyok, imádkozom, egészséget kérek magamnak és az egész családomnak. Habár ma azt is kértem, hogy mihamarabb jelenjen meg egy utód” – vallotta meg Enaje, aki az után, hogy Jézus Krisztust „alakította”, felöltötte magára a másik bálványát, Che Guevarát ábrázoló pólóját.

Enajével együtt további három ember, köztük egy nő feszíttette magát keresztre San Pedro de Cutudban a tűző déli napsütésben. Ezen kívül voltak keresztre feszítések Santa Lucía és San Juan kerületekben is.

A Fülöp-szigeteken él a legtöbb katolikus Ázsiában, a 106 milliós lakosság több mint 85 százaléka vallja magát e felekezethez tartozónak, mintegy örökségeként a három évszázados, 1898-ig tartó spanyol gyarmatosításnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.