A Huawei lehet a tárgyalások kulcsa

Vélhetően téma volt Orbán Viktor és Donald Trump amerikai elnök találkozóján a magyar kormány és a kínai távközlési multi, a ­Huawei közötti stratégiai együttműködés – ezt valószínűsítették a lapunk által megkérdezett illetékesek a megbeszélés előtt. A washingtoni találkozó körüli bizonytalanságról árulkodik, hogy a megbeszélés részleteinek közlése előtt senki nem kívánt névvel nyilatkozni az ügyben, különösen a Kínával kapcsolatos érdeklődésünk bizonyult érzékenynek.

Buzna Viktor
2019. 05. 14. 10:54
An employee stands next to the logo of Huawei in Shenzhen
HUAWEI-RESULTS/ Fotó: Tyrone Siu Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A látogatás szempontjából nem épp szerencsés, hogy arra az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség kiéleződésekor kerül sor – közölte egy diplomáciai forrásunk.

A két nagyhatalom közötti kereskedelmi tárgyalás a napokban mélypontra zuhant, véget vetve a vámháború időszakos fegyverszünetének.

A hétvégén Trump sorozatos Twitter-üzenetekben támadta a korábbi megállapodástervezettől visszatáncoló Pekinget, s a magyar fél felkészült, hogy az amerikai elnököt az elsők között foglalkoztatja a kérdés.

– A kereskedelmi háború közepén nem engedhető meg az ingadozás – tette hozzá forrásunk. Megkérdeztünk egy Kína és a közép-kelet-európai térség közötti kereskedelmi ügyekkel foglalkozó ügyvédet is. Válaszolva kérdésünkre a pekingi jogász a CCTV kínai hírcsatorna tegnapi híradóját küldte át.

Ebben a hírolvasó a pekingi kormány álláspontját olvassa be, mely szerint ha az Egyesült Államok kereskedelmi háborút akar, Kína készen áll az összecsapásra.

– Ért­hető, hogy a magyar kormány szeretne mindkét féllel jó kapcsolatot ápolni, nem tudom, hogy a politikai klíma erre ad-e lehetőséget – folytatta pekingi forrásunk. Szerinte nagy ára lenne eleget tenni Washington azon kérésének, hogy szorítsa ki a kormány a Huaweit. A kínai multi biztosítja ugyanis a legjobb árat az 5G sávszélességű technológia kiépítéséhez.

Fotó: Reuters

Hazai forrásaink szerint a találkozón a Huawei valószínűleg a kínai–magyar kapcsolatok, illetve a kiberbiztonság is szóba kerülhet. Azt ugyanakkor nem valószínűsítik, hogy külön napirendi pontként jelenne meg a téma, azért sem, mert a nyugati szövetségesi rendszeren belül sincs még egység a kérdésben.

Korábban Washington a Huawei okozta veszélyekre figyelmeztetett. Álláspontjuk szerint a kínai multi felhasználói adatokat ad át a pekingi kormánynak, ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy a Huaweijel együttműködő országokkal bizalmas információkat nem oszthatnak meg.

Lapunk több amerikai illetékessel is beszélt, akik megerősítették: Washington nemzetbiztonsági ügyként kezeli a problémát, ezért gazdasági eszközöket is bevethet a Huaweijel üzletelő országokkal szemben.

Megkérdeztük a Huawei magyarországi leányvállalatát, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a kémkedés vádját eddig senki nem bizonyította. Továbbá közölték: a magyar kormány akár gazdasági, akár nemzetbiztonsági szinten mindig tárgyszerűen kezelte a vállalatot, kiegyensúlyozott, stabil üzleti befektetési környezetet biztosítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.