A káosz az úr a hongkongi utcákon

Tegnap ismét több helyen akadályozták a forgalmat Hongkongban a tüntetők, akiknek szétoszlatására a rendőrség ez alkalommal is könnygázt vetett be.

Magyar Nemzet
2019. 11. 13. 14:12
A protester is seen in front of a fire in the Mong Kok area in Hong Kong
HONGKONG-PROTESTS/ Fotó: REUTERS/Thomas Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap ismét több helyen akadályozták a forgalmat Hongkongban a tüntetők, akiknek szétoszlatására a rendőrség ez alkalommal is könnygázt vetett be, miután hétfőn erőszakba fulladt egy hasonló megmozdulás – idézi a távirati iroda a South China Morning Post hongkongi lap online kiadását. A tüntetők sokfelé úttorlaszokat állítottak fel, megrongálták a metrót, illetve megzavarták a helyi érdekű vasút közlekedését: akadályozták az ajtók záródását és tárgyakat dobáltak a sínekre. A vasút üzemeltetője emiatt több állomást lezárt, egyes szakaszokon felfüggesztette a forgalmat, az utasoknak pedig azt javasolták, hogy válasszanak más közlekedési módot. A rendőrség már kora reggel könnygázt vetett be az egyik hongkongi egyetemnél, röviddel azután, hogy demonstrálók kezdtek el gyülekezni a közelben.

A The Telegraph brit lap online kiadása arról számolt be, hogy törvénytelen gyülekezés miatt a rendőrség tegnap őrizetbe vette azt a 21 éves egyetemistát, akit hétfőn egy rendőr lelőtt intézkedés közben. A fiatalember súlyosan megsebesült, és ápolásra a kórházban marad. Bevittek egy másik aktivistát is, aki a lövöldözés helyszínének közelében rablást kísérelt meg – el akarta venni egy rendőr pisztolyát, s más támadófegyvert is találtak nála. Hétfőn különösen erőszakossá váltak az események a több mint öt hónapja tartó tüntetéshullám legújabb akciói során. Carrie Lam kormányzó a történtek után szigorúbb fellépést ígért, egyúttal elutasítva, hogy politikai engedményeket tegyen a tüntetőknek.

Fotó: REUTERS/Thomas Peter

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el a hongkongi erőszakot, mérsékletre intve a rendőrséget és a tiltakozókat egyaránt. „Az Egyesült Államok arra szólítja fel a hongkongi kormányzatot, hogy a lakossággal folytatott párbeszédre építve kezdje meg a demonstrációkat kiváltó okok kezelését” – áll a nyilatkozatban. A brit külügyminisztérium szintén aggodalmát fejezte ki a rendőrök és a tüntetők közötti egyre növekvő feszültségek és az erőszak miatt. „A tüntetőknek kerülniük kellene az erőszakot, a rendőrségnek pedig nem volna szabad aránytalanul reagálnia. Mindkét félnek a párbeszédre kellene törekednie” – fogalmazott egy szóvivő, akit az MTI idézett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.