A kiruccanásra vágyó belgák Hollandiába hurcolhatják a vírust

A belga-holland határvonalon nincs ellenőrzés, az utazás a két ország között az egészségügyi válsághelyzetben sem tilos. Maastrichtot elárasztották a belgák, akik a Hollandiában nyitva tartó üzletekből és a pezsgő belvárosi életből szeretnének részesülni. Ugyanakkor az egészségügyi szakemberek arra kérik a belgákat, kerüljék a kiruccanásokat.

Cseke Dóra
2020. 11. 17. 17:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga–holland határ előtt az autópályák mentén információs panelek feliratai szólítják fel a belga autósokat, hogy maradjanak otthon. A Maastricht belvárosát ellepő belga vásárlók mégis azt bizonyítják: ők másképp döntöttek.

Belgium északi szomszédja a koronavírus-járvány második hullámában egyáltalán nem nézi jó szemmel a tendenciát.

A belga RTL tévécsatornának nyilatkozó, Hollandiába kirándulók szavaiból kiderül az is, hogy miért nem.

– Azért jöttem, hogy levegőzzek, kiruccanjak egy kicsit, vásárolni is szeretnék és kirakatokat nézegetni – mondja egy a húszas évei elején járó belga fiatalember. – Csak azért, mert nálunk kijárási tilalom van, nem szeretném elszalasztani a remek lehetőséget, hiszen Hollandiában minden nyitva tart, és nincs tömeg – fűzi hozzá.

– Azért jöttünk, mert a határok nincsenek lezárva, viszont az otthoni üzletek igen. Közeledik a mikulás, a karácsony, és ha interneten rendelem meg az ajándékokat, biztos, hogy késve érkeznek meg. Ezért idejöttünk – sorolja az érveit szintén a holland város bevásárlóutcáján a tévécsatornának nyilatkozó másik vallon. – Tornacipőt keresek a lányomnak – indokolja röviden a tíz év körüli kislány mellől egy belga apuka. – Otthon ragadtunk az első hullámban, majd a másodikban is állandóan csak otthon legyünk? – méltatlankodik a negyedik honfitársuk is.

Az országos karanténba belefásult belgák a sokkal engedékenyebb

Hollandiát veszik célba, ahol az Európa legtöbb országát érintő szigorú lezárásoktól eltérően minden üzlet nyitva tart, és még a maszkviselés sem kötelező.

A maastrichti kereskedők elmondták, hogy az ügyfelek negyven százaléka belga, akik minden bevásárlásukat Hollandiában intézik, a téli ruházattól kezdve a karácsonyi ajándékig. Sokan már azért is átugranak a szomszédos országba, hogy édességet vásároljanak – meséli egy cukorkabolt tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy a belgák nála vásárolják a mikuláscsomagokba a cukorkát.

Hétvégeken a Maastricht belvárosát kiszolgáló kétemeletes mélygarázsban egy szabad parkolóhely sincs.

A hollandok nehezményezik, hogy amíg ők lelassítják, és lassan leküzdik a járványt azzal, hogy a találkozások számát csökkentik, addig a belgák átjárnak hozzájuk vásárolni egy olyan országból, ami a pandémia kitörése óta a legfertőzöttebb európai államok egyike.

– De miért jönnek ide? – kérdezi felháborodva egy helyi vásárló. – A maastrichti lakosok nagy része otthon marad. Egyáltalán nem örülök, hogy itt vannak, és ráadásul sétálgatni jönnek ide, levegőzni. A belgák mindent megengednek maguknak – méltatlankodik a holland nő.

Hollandiában az új fertőzések száma csökken, ezért egyelőre nem tervezik az üzletek bezárását. Ez pedig remek hír azoknak a belgáknak, akik a súlyos járvány idején sem mondanak le év végi bevásárlásaikról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.