A korlátokat feszegeti a vírus

Brazília már a második helyen áll a fertőzöttek számában, Argentína államcsődöt jelenthet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 25. 17:16
Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Manaus
Alessandra Said, 45, a doctor at Emergency Rescue Service (SAMU) reacts after receiving news about another colleague who was infected during the spread coronavirus disease (COVID-19) in Manaus Fotó: REUTERS/Bruno Kelly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyorsabban növekszik a dél-amerikai országokban regisztrált Covid–19-megbetegedések száma: szombaton Brazília a „ranglistán” megelőzte Oroszországot, és második lett az Egyesült Államok után, de egyre több új fertőzést jelentenek Peruban és Chilében is. Mivel az elmúlt időszakban a napi új megbetegedések száma Európában és az Egyesült Államokban is csökkenésnek indult, a járvány fő gócpontja Dél-Amerikára helyeződött át.

Vasárnap a chilei elnök, Sebastián Piñera jelentette be, hogy az ország egészségügyi rendszere a „korlátait feszegeti” a járvány miatt. – Nagyon közel állunk ahhoz, hogy elérjük a kapacitásaink határát, mert nagyon nagy mértékben nőtt az orvosi ellátás, az intenzív osztályos helyek és a lélegeztetőgépek igénybevétele – mondta Piñera az egyik újonnan felállított fővárosi kórház látogatásán.

Alessandra Said, 45, a doctor at Emergency Rescue Service (SAMU) reacts after receiving news about another colleague who was infected during the spread coronavirus disease (COVID-19) in Manaus
Fotó: REUTERS/Bruno Kelly

A helyzet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is egyre súlyosabb: pénteken a WHO a koronavírus járvány új epicentrumának nyilvánította a dél-amerikai kontinenst. – Látjuk azt, ahogy egyre több dél-amerikai országban növekszik a megbetegedések száma. Bizonyos értelemben Dél-Amerika lett ennek a betegségnek az új epicentruma – idézte a CNBC Mike Ryant, a a WHO vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatóját. Korábban két hónappal ezelőtt, márciusban jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy a Covid–19 epicentruma elhagyta Kínát, és Európába ért.

Dél-Amerika Covid–19-megbetegedéseinek több mint a fele Brazíliában történt: tegnapig az országban több mint 365 ezer ember kapta el a kórt, miközben a kontinensen ez a szám meghaladta a hatszázezer főt. Elemzők szerint Brazília koronavírus elleni küzdelmét kifejezetten hátráltatja az elnök, Jair Bolsonaro hozzáállása. Bolsonaro a járvány első napjaitól kezdve nem vette komolyan a koronavírust, és könnyű influenzának nevezte azt. Az országban csak megkésve léptek életbe a korlátozó intézkedések, az elnök pedig azóta összeveszett a legtöbb kormányzóval, akik próbálják akadályozni vagy késleltetni a korlátozások feloldását célzó utasításait. A súlyosbodó helyzet miatt Washington vasárnap megtiltotta a beutazást a Brazíliából érkező külföldiek számára.

Miközben egyes dél-amerikai országokban növekszik a megbetegedések száma, Argentína gazdaságilag került rossz helyzetbe: február óta nem tudta fizetni a hiteleit, és pénteken egy újabb határidőt mulasztott el. Buenos Aires jelenleg is tárgyal a hitelezőivel a 66 milliárd dolláros államadósság átütemezéséről, azonban ha ez nem jár sikerrel a jövő hétig, úgy Argentína történelme kilencedik államcsődjére kényszerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.