A koronavírus ellenére sem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában

Forrás: MTI2020. 02. 17. 22:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két hétben csaknem 700 embert tartóztatott le a kínai rendőrség az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bevezetett, a vadállatok befogására, értékesítésére és elfogyasztására vonatkozó ideiglenes korlátozás megsértése miatt.

A Kína szerte lakóházakra, éttermekre és sebtében felhúzott piacokra kiterjedő razziák során majdnem 40 ezer állatot, köztük mókusokat, menyéteket és vaddisznókat foglalt le a rendőrség.

Ez a szám azt sugallja, hogy a vadhúsok iránti kereslet és az állati testrészek gyógyászati célú alkalmazásának gyakorlata nem tűnik el egyik pillanatról a másikra Kínában, noha az egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg tobzoskákról került át az emberre.

A szamár-, kutya-, szarvas-, krokodil- és egyéb húsokat legálisan árusító kereskedők a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, azt tervezik, hogy visszatérnek az üzlethez, amint véget ér a korlátozás.

- Az emberek szeretnek vadon élő állatokat vásárolni. Egyrészt maguknak, hogy megegyék őket, másrészt hogy odaadják másoknak, mivel remek ajándék és tiszteletet fejez ki – mondta Kung Csien, aki egy vadállatokat értékesítő webáruházat és több boltot is működtet a Belső-Mongólia Autonóm Területen.

Kung az árukészletének egy részét, a krokodil- és szarvashúst hatalmas fagyasztókban tartja, ám az általa tenyésztett fürjeket egytől-egyig el kellett pusztítani, mivel az élelmiszer-áruházak már nem veszik meg a tojásokat.

Kína januárban ideiglenesen bezárta a vadállatokat kínáló piacokat, figyelmeztetve a lakosságot, hogy a vadon élő állatok fogyasztása a közegészségügyre és a közbiztonságra is fenyegetést jelent.

Ez azonban nem biztos, hogy elegendő az ország kultúrájában és történelmében mélyen gyökeredző szokások megváltoztatásához.

- Sokak szemében az állatok az emberekért vannak és nem megosztjuk velük a bolygót – jegyezte meg Vang Szung, a Kínai Tudományos Akadémia zoológiai intézetének nyugalmazott kutatója.

Kínában a december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma vasárnap éjfélig 70 548-ra, a halálos áldozatoké pedig 1770-re emelkedett. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül azonban Kína többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja fokozatosan csökken: a február 3-án bejelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a betegségből felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.