A koronavírus mutációja miatt ölnek le több millió nyércet

Teljes zárlatot rendeltek el Dánia északi részén, 12 eset köthető az állatokhoz.

2020. 11. 06. 12:53
FREDERIKSEN, Mette
Gjöl, 2020. november 5. 2020. október 8-án készült kép egy ketrecben lévõ nyércrõl a dániai Jütland-félsziget (Jylland) északi részén fekvõ Gjöl település egyik farmján. Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2020. november 4-én bejelentette, hogy a kormány mintegy 15 millió farmon nevelt nyércet leölet, nehogy azok koronavírussal fertõzzék meg az embereket. Az ország északi részében lévõ kisállatokat nevelõ farmokon egy mutáns koronavírus-törzs kezdett el terjedni, amelynek követketében 12 ember megfertõzõdött. Dánia a legnagyobb nyércprém-exportõr a világon. Fotó: Mads Claus Rasmussen Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától szigorúbb korlátozások vannak érvényben Dánia északkeleti részének hét településén – jelentette be a dán kormány, miután kiderült, hogy a nyércfarmokon elterjedt koronavírus mutáns változata már az emberekre is átterjedt. Az új szabályozás mintegy 280 ezer lakost érint.

Az intézkedések értelmében az érintett területeken december 3-ig leáll a busz- és vonatközlekedés, valamint bezárnak az iskolák, a bárok és éttermek, a múzeumok, a könyvtárak, az uszodák és az edzőtermek. A hatóságok továbbá azt tanácsolták az embereknek, hogy ha tehetik, otthonról dolgozzanak, valamint a nyilvános összejöveteleken tíz főnél többen ne gyűljenek össze.

– Ma estétől a Jylland-félsziget északi területén az állampolgárokat határozottan arra buzdítjuk, hogy maradjanak otthon annak érdekében, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését – hívta fel a lakosok figyelmét Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón arra, hogy a régióban élők lehetőleg maradjanak saját településükön és igyekezzenek teszteltetni magukat.

A félsziget egy részének leállását azt követően jelentette be a kormány, hogy már a nyércfarmokon is megjelent a koronavírus-fertőzés, ennek értelmében minden létesítményben le kell vágni az állatokat. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint a több mint 50 ezer fertőzésből 12-en bizonyíthatóan ezen az úton fertőződtek meg. A hatóságok attól tartanak, hogy ha a kórokozó mutáns változata elterjedne, immunis lenne a most kísérlet alatt álló oltóanyagokra, továbbá az antitestképző képességet is gyengíti. Egyelőre nem világos a kutatók számára, hogy a nyérc hogyan és miért tudta elkapni, valamint elterjeszteni a vírust. Az intézkedés a szakértők becslése szerint mintegy 15 millió nyérc megölését jelenti 207 farmon és közel 800 millió dolláros költséget jelent az állam számára. A kormány megígérte, hogy kártalanítást fog fizetni az érintett gazdáknak.

A dán hatóságok már június óta szorgalmazzák a nyércek leölését, attól félve, hogy terjeszthetik a koronavírust. Október 1-jén a kormány már mintegy egymillió nyérc levágását rendelte azt követően, hogy több mint ötven farmon jelent meg a koronavírus. Dánia a világ vezető szőrmegyártója: a dán statisztikai hivatal szerint tavaly mintegy négyezer embert foglalkoztattak az iparágban, amely 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét, legnagyobb részét Kínába és Hongkongba.

Nem Dánia az egyetlen ország, ahol észleltek nyércekkel kapcsolatba hozható koronavírus-eseteket, Hollandiában és Spanyolországban is tapasztaltak a hatóságok az állatokhoz köthető megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nyércek megfelelő hordozói lehetnek a kórokozónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.