A külügyminiszter szerint Olaszország megbízható, a külföldiek ne féljenek odautazni

A koronavírus-fertőzéstől érintett Olaszországgal szembeni nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti.

Forrás: MTI2020. 02. 27. 12:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérte, hogy külföldön is kövessék az olasz polgári védelmi hatóság naponta kétszer közölt adatait, ez az egyetlen hivatalos és pontos információforrás.

A miniszter kiemelte, hogy a koronavírus-fertőzésnek továbbra is két gócpontja van, ahol vasárnaptól vesztegzár alatt élnek a lakosok. Lombardiában Lodi város térségéről van szó, Venetóban pedig Vo' Euganeo kisvárosról: ezek összterülete nem éri el a teljes nemzeti terület egy százalékát. Az itt élők pedig az olaszországi összlakosság 0,1 százalékát teszik ki.

Luigi Di Maio álhíreknek nevezte a különböző tartományok, városok „gyakran alaptalan” bejelentéseit. Példaként említette, hogy Piemont tartomány is napokig a járvány sújtotta térségek között szerepelt, pedig ez nem felel meg a valóságnak. Hozzátette, több olasz polgármester magától bezáratta az iskolákat, miközben nem volt rá szükség. Külföldön leállították az Olaszországba tartó járatokat, vagy azt tanácsolták a lakosságnak, ne utazzanak Olaszországba.

Nincsen járvány Olaszországban. Megbízható ország vagyunk, a külföldieknek nem kell félniük hozzánk utazni – jelentette ki Luigi Di Maio. Kifejtette, az olasz hatóságok nem akarják „minimalizálni” a helyzetet, de az Olaszországról elterjedt „rémhírek” súlyos kárt okozhatnak a gazdaságban, elsősorban az idegenforgalomban. Az álhírek tönkreteszik az olasz egészségügy, a tudósaink, orvosaink reputációját is – tette hozzá.

Átlátható, helyes, felelősségteljes információszolgáltatást szorgalmazunk – jegyezte meg az olasz diplomácia vezetője. Hozzátette, hogy külföldön az olasz diplomáciai képviseletek szorosan együttműködnek a helyi kormányokkal a lehető leggyorsabb és legpontosabb adatközlés érdekében.

Luigi Di Maio elmondta, hogy Olaszországban több mint tízezer koronavírus-tesztet végeztek. Nem bűnhődhetünk azért, mert túl sok ellenőrzést végeztünk – jelentette ki Di Maio.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter is európai és nemzetközi összefogást sürgetett, hangsúlyozva, hogy Olaszország elszigetelése nem jelent megoldást.

Ezt megelőzően Lombardia tartomány elnöke, Attilio Fontana közösségi oldalán bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonul egyik munkatársának megbetegedése miatt. A videóüzenetben Fontana felvett egy szájmaszkot. Lépését számos bírálat érte félelemkeltés miatt.

Giuseppe Sala milánói polgármester Lombardia és a város „újraindítását” szorgalmazta.

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban több mint 400 személy tesztje bizonyult már pozitívnak a Kínából kiindult és elsősorban ott fertőző koronavírusra, 12-en veszítették életüket. Jelenleg több mint 12 tartományból jelentettek beteget, többségük az északi gócpontokon járt.

A hatóságok a tesztelést is módosították. Korábban ha fertőzöttet azonosítottak, mindenkit ellenőriztek, akivel kapcsolatba került, ezentúl azonban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.