A magyar orvosképzés önállóságának helyreállítását követelő petíciót nyújtottak be

A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót adtak át erdélyi magyar politikai szervezetek kedden Ecaterina Andronescu román oktatási miniszternek Bukarestben.

Forrás: MTI2019. 03. 12. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen kezdeményezett petícióra összegyűlt több mint 16 ezer aláírást is átadta a tárcavezetőnek.

A küldöttség önálló magyar kar létrehozását sürgette – a már megalakult angol kar mintájára – az immár Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemként (MOGYTTE) működő intézményben, és a MOGYTTE „multikulturális jellegének törvényi garantálását” követelte.

Az EMNT és EMNP képviselői emlékeztették a minisztert, hogy korábbi mandátuma idején, 2012 őszén „békéltetőként” utazott Marosvásárhelyre, ahol Victor Ponta akkori kormányfővel közösen egy utóbb be nem tartott hétpontos megállapodással szerelték le a – megalakulásakor még magyar intézményként működő, majd kétnyelvű vált – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatóinak és hallgatóinak tiltakozását, amelyet az oktatási törvény megsértése, a magyar tagozat szervezeti önállóságának elszabotálása váltott ki.

A 2011 óta hatályos román oktatási törvény ugyanis előírja, hogy a multikulturális egyetemeken – amelyek között a MOGYE-t is nevesíti a jogszabály – a nemzeti kisebbségek nyelvén működő oktatást önálló főtanszékekbe (intézetekbe) kell szervezni. Ezt a MOGYE román többségű szenátusa – az egyetemi autonómiára hivatkozva – következetesen megtagadta, sőt tavaly a magyar oktatók tiltakozása ellenére eldöntötte, hogy a MOGYE egyesül a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel.

Toró T. Tibor a keddi találkozó után az MTI-nek elmondta: amikor az aláírásgyűjtést tavaly elkezdték, a két egyetem egyesítése még csak szándék volt. Ezért most egy levelet is hagytak az oktatási miniszternél, amelyben pontosították az intézményegyesítés nyomán előállt új helyzethez igazított követeléseket.

Ebben felhívták a figyelmet, hogy veszélybe került az egyetem multikulturális jellege, hiszen az összevont MOGYTTE nem szerepel az oktatási törvény által megnevezett multikulturális egyetemek között. Bár a miniszter ezt cáfolta, a kezdeményezők – a jogi félreértelmezés lehetőségét kizárandó – ennek a hiányosságnak a pótlását kérték Ecaterina Andronescutól.

„Akkor sem tudták a magyar főtanszékeket létrehozni, amikor ezt a törvény előírta. Annál nehezebb lesz akkor, ha ehhez már a törvényi támpont is hiányzik” – mutatott rá az EMNP ügyvezető elnöke.

Arra is felhívták a miniszter figyelmét: diszkrimináció lenne, ha nem alakulhatna önálló magyar kar is azon a MOGYTTE-n, mely januárban angol fakultást hozott létre. Az EMNT és EMNT vezetői arra kérték a tárcavezetőt: gyakoroljon nyomást az egyetem vezetőségére, hogy a törvényt tartsák be, és hozzák létre a magyar kart, mint az egyedüli olyan megoldást, amely megnyugtatóan rendezheti a magyar orvosképzést.

Ecaterina Andronescu vitatta a magyar kar létrehozásának szükségességét, és az angol karról is megjegyezte, hogy az erről szóló helyi döntést a kormány még nem erősítette meg, de ígéretet tette arra, hogy 2012-es szerepvállalásához hasonlóan, a helyszínen fog tájékozódni a felek szempontjairól, és hozzájárul egy megnyugtató megoldás megtalálásához.

„Ezzel az ígérettel álltunk fel az asztaltól, és meghívtuk a május 10-i oktatási konferenciánkra, amelyet az EMNT szervez Marosvásárhelyen” – zárta beszámolóját az EMNP ügyvezető elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.