A világ legjobbjai között indul a Kék Pelikan az Annecy Fesztiválon

Meghívták a júniusi Annecy Fesztivál rangos versenyébe Csáki László animációs dokumentumfilmjét, mely egy valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet néhány csibész barátról, akik hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán. A Kék Pelikanra már mintegy tízezren váltottak jegyet, és az alkotók az örömhír hallatán közzétettek egy friss videót a különleges film készítéséről.

2024. 04. 26. 13:00
Kék Pelikan
A Kék Pelikan arról szól, hogy a A '90-es évek csibészei hogyan utazhattak Nyugatra hamisított vonatjegyekkel. Forrás: JUNO11 Distribution
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi utazás? Az 1990-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg „okosba'”! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek. 

Kék Pelikan
Képkocka a Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmből. Forrás: JUNO11 Distribution


A hazai mozikban április eleje óta vetített Kék Pelikan az ő történeteik humoros, rendszerkritikus elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában. 

A Kék Pelikan a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint például a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma. 

Az Annecy az első animációsfesztivál-meghívása a Kék Pelikannak, eddig a dokumentumfilm- és játékfilm-versenyprogramokban szerepelt. Nagyon örülök, hogy a dokumentum mellett animációs filmként is megmérettetik filmünk ezen a nagy presztízsű fesztiválon

– nyilatkozta Csáki László, a film írója és rendezője.

A  film producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült.

A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában látható a hazai mozikban. 

Budapesten legközelebb május 1-jén a Toldi Moziban tartanak közönségtalálkozót, ahol Csáki László rendező mellett Juhász Anna irodalmár és Gerlóczy Márton író a film készítésének kulisszatitkai mellett a korszak irodalmáról is beszélgetnek. 

Az Annecy Fesztivált június 9–15. között rendezik meg az animációs szakma javának részvételével.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.