A NATO is sürgeti a görög–török konfliktus rendezését

Ankara szorgalmazza a békés tárgyalásokat Athénnal, azonban továbbra is kiáll jogai mellett.

2020. 10. 21. 17:53
null
Antalya, 2020. október 12. A 2020. október 12-én közeadott képen az Oruc Reis nevû török szeizmikus kutatóhajó az törökországi Antalya kikötõjében áll 2020. szeptember 17-én. A Navtex tengerészeti hírportálon keresztül közzétett török bejelentés szerint ismét kifut az Oruc Reis török kutatóhajó október 12-20. között, és ugyanabba az övezetbe tér vissza, beleértve a Kastellorizo nevû görög szigettõl délre esõ területet, ahol augusztusban és szeptemberben energetikai feltárást végzett. Útját Görögország élesen bírálta, akárcsak a szankciókat kilátásba helyezõ Európai Unió. MTI/EPA/STR Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-szövetségesekben aggodalmat kelt a térségben kialakult helyzet – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára szerdán, felhívva a figyelmet a Földközi-tenger keleti medencéjében és az Égei-tenger területén zajló görög–török konfliktusra.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei csütörtökön kezdik meg kétnapos tanácskozásukat, melyen terítékre kerül a térségben kialakult helyzet is. A főtitkár szerint a görög és a török kormány közti párbeszédet kell szorgalmazni és arra kell megoldást találni, hogy a feszültség ne növekedjen tovább a régióban. Stoltenberg továbbá hozzátette, hogy a NATO az Európai Unió intézményeivel és több európai ország vezetőjével is kapcsolatban áll, akikkel azon dolgoznak, hogy az unió déli határvonalának a térségében csökkenjen a feszültség.

A mediterrán vizeken folyamatosak az összetűzések a két ország között. Sajtóhírek szerint a görög fegyveres erők több, Kastellorizo görög sziget mentén készült fényképet tett közzé, melyeken az Oruç Reis török kutatóhajó útját görög hadihajók állják el azért, hogy a szeizmikus méréseket végző hajó ne lépjen a szigetországhoz tartozó vizekre. Ankara nem ért egyet azzal, hogy azokon a területeken, ahol kutatóhajójuk is dolgozik, kizárólagos jogokkal rendelkezne Görögország. A török álláspont szerint a szigeteket nem szabad belefoglalni az országok közötti tengeri határok kiszámításába.

– Oldjuk meg a problémákat beszélgetéssel, de nem fogunk engedni a nyomásnak – jelentette ki Hulusi Akar török védelmi miniszter még kedden, megerősítve azt, hogy Ankara a békés megoldások híve, és a kormány szándékozik folytatni a Görögországgal megkezdett tárgyalásokat.

A politikus azonban hozzátette, hogy Törökország továbbra is védelmezni fogja érdekeit és jogait a mediterrán térség vizein, valamint – a független államként kizárólag a törökök által elismert – Észak-Ciprusi Török Köztársaság jogait is megvédik. A kormány közleménye szerint a Ciprus közelében lévő energiaforrásokat igazságosan kell elosztani a sziget török és görög közigazgatása között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.