A nyugati sajtó politikai célokat lát a vakcinabeszerzés mögött

A kínai Sinopharm vakcina magyarországi engedélyeztetésének „nagyon politikai” színezete van a liberális francia Libération szerint. A német Die Tageszeitungnak adott interjúban Paul Lendvai az egyik legsikeresebb, egyben legveszélyesebb magyar politikusnak nevezi Orbán Viktort. A lengyel Wpolityce azon elmélkedik, vajon kétpártrendszer alakul-e ki Magyarországon.

Magyar Nemzet
2021. 02. 01. 13:46
CHINA-BEIJING-COVID 19-VACCINE-PHASE-3-CLINICAL TRIALS-EFFICACY
(201230) -- BEIJING, Dec. 30, 2020 (Xinhua) -- A staff member checks the packaging quality of COVID-19 inactivated vaccine products at a packaging plant of the Beijing Biological Products Institute Co., Ltd. in Beijing, capital of China, Dec. 25, 2020. A Chinese inactivated vaccine shows 79.34 percent efficacy against COVID-19, according to the interim results of the phase-3 clinical trials unveiled by its developer Wednesday. The inactivated vaccine is developed by the Beijing Biological Products Institute Co., Ltd. under the China National Biotec Group (CNBG), which is affiliated with Sinopharm. After a two-dose inoculation procedure, the vaccine receivers all produced high titers of antibodies, and the seroconversion rate of neutralizing antibodies reached 99.52 percent. The results meet the requirements of technical standards of the World Health Organization and the standards stipulated by China's National Medical Products Administration (NMPA). The company has submitted an application to the NMPA for conditioned market approval. (Xinhua/Zhang Yuwei) Fotó: Zhang Yuwei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Standard

Orbán Viktor nem akar beletörődni az EU-ban jóváhagyott oltóanyagok várható – átmeneti – szűkös mennyiségébe, ezért az ország nagy mennyiségű oltást rendelt Kínából és Oroszországból, amelyek még nem kaptak uniós jóváhagyást.

A „jobboldali populista” legnagyobb gondja, hogy a korona-intézkedések miatt károsult gazdaság nem indul be időben a következő, 2022. tavaszi parlamenti választásokig.

A Kínából és Oroszországból származó oltásokkal, amelyeknek a következő négy hónapban kellene megérkezniük, 3,5 millió embert lehet immunizálni – írja a balliberális osztrák lap.

La Croix

A magyarországi vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a francia napilap idézi Antoine Flahault epidemiológust, a Genfi Egyetem Globális Egészségügyi Intézetének igazgatóját, aki szerint a kínai vakcina nem túl innovatív.

A kínai tesztek tudományos értéke kétséges az átláthatóság hiánya miatt.

– Ha ennek a vakcinának bármilyen káros hatása lenne, akkor a magyar stratégia megkérdőjeleződne – mondta Antoine Flahault.

Libération

A balliberális francia lap a kínai Sinopharm vakcina magyarországi „nagyon politikai” engedélyezéséről cikkezett. Az újság szerint

az oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítása nem volt hatással a bizalomra.

Idézik a 444.hu hírportált, amelynek információi szerint az Országos Gyógyszerészeti Intézetre nyomást gyakoroltak a Szputnyik V engedélyezése érdekében. Az injekció értékeléséért felelős szakértők figyelmeztettek: az orosz gyártó által benyújtott dokumentációban hiányoztak az adatok, mások ellentmondásosak voltak. Ennek során állítólag a Gyógyszerészeti Intézet oltási bizottságának több tagja elhagyta tisztségét.

Die Tageszeitung

A liberális német lap hétfői számában interjú jelent meg Paul Lendvai osztrák íróval új könyve, az Orbán Magyarországa kapcsán. Lendvai elmondta, kétségtelen, hogy

Orbán Magyarország közelmúltjának legsikeresebb politikusa, igaz, „egyúttal a legveszélyesebb is”.

Lendvai kijelentette, hogy Orbán „nem jobboldali konzervatív. Ő populista, nacionalista és autoriter.”. Ami a Covid-válság kezelését illeti, Lendvai szerint Orbán, mint mindig, ha válsághelyzet van, „nagyszájúan kijelent valamit, aztán pedig nem csinál semmit”. Ilyenkor pedig a régi bevált eszközökhöz nyúl és megtámadja az EU-t. A 2019-es önkormányzati választásokról Lendvai elmondta, hogy az ellenzéki városokat azóta a pénzügyminiszter és Orbán éhezteti és nyomás alá helyezi. Az író szerint az ellenzék jövő évi parlamenti választási győzelme esetén is megtartaná a hatalmat Orbán, hiszen minden hatalmi pozíciót a Fidesz emberei foglalnak el.

WPolityce

Orbán Viktor pártja a 2022-es választásokon hosszú idő után először egy olyan ellenféllel néz szembe, amelynek reális esélye lehet a kormányváltásra – számolt be véleménycikkében a konzervatív lengyel internetes portál hasábjain Grzegorz Górny lengyel publicista. Kijelentését azzal támasztotta alá, hogy 2006 szeptembere óta először fordult elő olyan, hogy nem a Fidesz vezeti a népszerűségi indexet a közvélemény-kutatások szerint. Górny szerint ha a „Szivárvány-koalíciónak” sikerül túlélnie a 2022-es választást, abban az esetben

Magyarország lehet az első olyan közép-európai ország, melyben kétpártrendszer fejlődik ki.

Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy ez nem feltétlenül jó, mivel rövidebb vagy hosszabb távon, de a lakosság polarizációjához vezethet.

Libération

Két hónapja „cenzúrázatlan”, konzervatív-barát ellen-Facebook oldalak jelentek meg Magyarországon és Lengyelországban – számolt be a balliberális francia lap. Az elsőként megjelent magyar Hundub szinte szó szerint másolja a Facebookot, célja a cenzúrázatlan beszédtér biztosítása. Az oldal alapítója, Pál Csaba szerint sem Orbán, sem Soros nem finanszírozza őket. Ideológiai jelenlétre utal azonban például „a nagytestvér ezt biztosan megtiltaná” hangulatjel és különböző összeesküvés-elmélet oldalak ajánlása. Orbán Viktor elsőként csatlakozott a felhasználók közé.

A magyar kormány számára időszerű a Hundub elindítása.

Varga Judit igazságügyi miniszter január 26-án oldalán jelentett be, hogy tavasszal új törvénytervezetet nyújt be, amely garantálná a közösségi oldalak átláthatóságát és ellenőrizhetőségét. Az a virulencia, amellyel a magyar és a lengyel kormány elítéli az online cenzúrát, nagyon egyértelműen politikai. Magyarországon a kormánypártokhoz közeli retorika uralja a médiateret. Az újságok jó részét Orbánhoz közeli személyek vették meg, és mára alig vannak jelen függetlenek.

Süddeutsche Zeitung

A balliberális német lap szombati száma Cathrin Kahlweit kommentárját közölte annak kapcsán, hogy Magyarország jócskán lecsúszott a Transparency International (TI) korrupciós listáján, amire a kormány a szokásos reflexekkel reagált. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt írta a Twitteren, országában senki nem veszi komolyan a TI-t, mert a szervezet az ellenzék szolgálatában áll és azt Soros György finanszírozza.

Ez az az úgynevezett „anti-Soros-reflex”, amivel a Fidesz mindent elhárít, amit kritikának tart.

Pedig a TI megbízható adatokra és tényekre alapozta 2020-as jelentését. Hogy a korrupcióra való hajlam miként mutatkozik meg Magyarországon, többek közt a Friedrich-Ebert Alapítvány éves jelentése is bizonyítja. E szerint Orbán illiberális rezsimje azon alapszik, hogy a jogot a saját követői javára formálja. Ennek „legnagyobb nyertesei” a kormányközeli vállalkozók, illetve a család és a miniszterelnök környezete.

Gazeta Wyborcza

Az Európai Unió határait védő Frontex kivonul Magyarországról, mivel az megszegi az unió menedékkérőkre vonatkozó törvényeit – tájékoztatott a liberális lengyel napilap. A szerző úgy fogalmazott, hogy

a migránskrízist a Fidesz évek óta politikai eszközként kezeli és használja,

amelyre jelentős hangsúlyt fektet a választási kampányai során is. Tájékoztatott, hogy emberjogi szervezetek hosszú ideje kongatják a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány – szerintük – illegálisan tolja vissza a migránsokat Szerbiába. A cikk tájékoztatása szerint a Frontex döntése példa nélkül álló, eddig még egyetlenegyszer sem döntöttek egy tagországból való kivonulás mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.