A Pentagon a török katonai művelet leállítását szorgalmazta

Forrás: MTI2019. 10. 11. 18:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium az Északkelet-Szíriában indított török hadművelet leállítását szorgalmazza, mielőtt az ottani helyzet helyrehozhatatlan következményekkel járna – közölte a Pentagon szóvivője pénteken.

Jonathan Hoffman a közleményben Mark Esper amerikai védelmi miniszternek a török hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésére hivatkozott.

Hoffman szerint az amerikai tárcavezető világossá tette Hulusi Akar török védelmi miniszternek, hogy az amerikai kormány ellenzi a Szíriában indított török offenzívát, amely akár komoly következményekkel is járhat Ankara számára.

„Esper megerősítette, hogy bár az Egyesült Államok nagy becsben tartja a bilaterális stratégiai kapcsolatait, ez a beavatkozás komoly következményekkel járhat Törökországra nézve” – olvasható a közleményben.

Az amerikai külügyminiszter rávilágított arra is, hogy Törökország cselekményei árthatnak a Szíriában állomásozó amerikai csapatoknak, akárcsak az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben elért eredményeknek is. A telefonbeszélgetésben Esper egyben határozottan sürgette Törökországot, hagyjon fel az Északkelet-Szíriában folytatott műveletével. A miniszter szerint ez javíthatná annak kilátásait, hogy az Egyesült Államok és partnerei, illetve Törökország közös megoldást találjanak a helyzet feszültségmentesítésére, mielőtt az helyrehozhatatlanná válna.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.