A skót köztisztviselők nem hajlandóak nemsemleges személyes névmásokat használni

„Nem kívánatos személlyé” nyilvánította a ceutai közgyűlés a spanyol jobboldali VOX vezetőjét · Visszaütött a belga kormány engedékenysége: még több migráns követeli a letelepedést Belgiumban · Baszkföld akár 10 ezer euróra is megbüntetheti a Franco-korszak felmagasztalóit · A skót köztisztviselők nem kérnek a nemsemleges személyes névmásokból.

Magyar Nemzet
2021. 07. 28. 12:14
Harassment allegation committee hearing
PA via Reuters Leslie Evans, Permanent Secretary to the Scottish Government giving evidence at Holyrood to a Scottish Parliament committee examining the handling of harassment allegations against former first minister Alex Salmond.No Use UK. No Use Ireland. No Use Belgium. No Use France. No Use Germany. No Use Japan. No Use China. No Use Norway. No Use Sweden. No Use Denmark. No Use Holland Fotó: PA Images via Reuters Connect
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem kívánatos személlyé” nyilvánította a ceutai közgyűlés a spanyol jobboldali VOX vezetőjét

Santiago Abascal múlt hétre látogatást tervezett az autonóm városba, ám a kormány nem engedélyezte azt. Ceuta néppárti kormányzója szerint Abascal májusi, migrációs válság kapcsán tett két látogatása idején bomlasztotta és lebecsülte a ceutai közösséget. Emellett azért is kiáltották ki nem kívánatos személynek, mert a VOX-vezér a határválság kapcsán “marokkóbarátnak” nevezte az exklávé vezetőit. Abascal szerint a ceutai kormánytagok között vannak olyan személyek, akik nem az autonóm város, hanem Marokkó érdekeit helyezik előtérbe. A VOX a ceutai közgyűlés szavazása után közölte: minden kapcsolatot megszakít a szintén jobboldali Néppárttal. A történtek miatt a spanyolországi jobboldali pártok között most heves feszültség uralkodik. Ceuta elnöke, Juan Jesús Vivas nem hajlandó visszavonni a közgyűlés döntését, sőt, közölte: ha a pártvezető, Pablo Casado arra kéri, hogy módosítsa kijelentését, akkor lemond posztjáról. Casado egyelőre nem kért helyesbítést a ceutai elnöktől, épp ellenkezőleg: a feszült helyzet ellenére támogatásáról biztosította az autonóm vezetőt.

Forrás: EL PAÍS, elDiario

A belga kormány engedékenysége után még több migráns követeli a letelepedést Belgiumban

Csaknem két hónapos zsarolás után, múlt szerdán ért véget Brüsszelben az az éhségsztrájk, amelyet több mint négyszáz illegális bevándorló folytatott május óta a belga főváros több pontján. A politikai és társadalmi nyomásra a belga kormány múlt héten végül mégis megállapodásra kényszerült az éhségsztrájkoló 430 migránssal: a számukra kialakított „semleges zónában” gyorsítják fel az éhező- zsaroló migránsok bevándorlási kérelmének elbírálását, azonban továbbra is egyéni alapon. Csakhogy a sztrájk lezárulásával futótűzként terjedt el a hír a belgiumi illegális bevándorlók között, hogy a „semleges zónában” kollektíven osztják minden migránsnak az engedélyeket. Ezért minden nap több száz új – azaz korábban még csak az éhségsztrájk közelében sem lévő – migráns rohamozta meg az elbírálás helyszínét. A belga bevándorlásügyi miniszter ezért arra kényszerül, hogy folyamatosan arra figyelmeztesse a több száz fős csoportokban követelőző illegális bevándorlókat, hogy Belgiumban továbbra sincs kollektív engedélyezés, valamint, hogy a kérdéses tárgyalási pontot kizárólag az éhségsztrájkoló migránsok számára alakították ki és tartják fenn. Eközben a Facebookon olyan felhívások terjednek, amely a Belgiumban élő migránsokat verbuválja azért, hogy azok tömegével jelenjenek meg – a nyomásgyakorlás nem titkolt szándékával – a kijelölt tárgyalási ponton.

Forrás: La Libre

Baszkföld akár 10 ezer euróra is megbüntetheti a Franco-korszak felmagasztalóit

A kedden elfogadott új történelmi demokratikus emlékezetről szóló baszk törvény kimondja, hogy aki megrongálja a polgárháború vagy a Franco-rezsim áldozatainak sírját, esetleg a korabeli események és igazság megismeréséhez kapcsolódó iratokat rejteget, akár 150 ezer eurós bírságot is kaphat. Aki pedig bármilyen megmozdulást szervez a spanyol polgárháború és a Franco-diktatúra áldozataival szemben és ezzel felmagasztalja a frankizmus szereplőit, akár 10 ezer eurót is fizethet tettéért. A törvény emellett javasolja, hogy a baszk társadalom évente egyszer megemlékezést tartson, ezzel tisztelegve a Franco-rendszer áldozatai előtt. Továbbá tervezik a baszk tanterv átalakítását, mely érintené a történelem órák felépítését is. A központi kormány múlt héten fogadta el az új demokratikus emlékezetről szóló törvényt, melynek legfőbb célja, hogy az áldozatokat kártalanítsa és megakadályozza Francisco Franco és rendszere dicsőítését. A baszkok terve szorosan fűződik a központi előírásokhoz, hisz saját törvényeikkel ők is az áldozatok, a polgárháború és a diktatúra emlékeinek helyreállítását tűzték ki célul.

Forrás: La Vanguardia

A skót köztisztviselők nem kérnek a nemsemleges személyes névmásokból

A skót kormányrendeletben kötelezi köztisztviselőit, hogy az elektronikus leveleik végén szereplő aláírásukban tüntessék fel – saját nemi identitásuk szerint – a megfelelő személyes névmást is. A skót hivatalnokok ezentúl választhatnak a he/him, she/her valamint a nemsemleges they/them és a zie/zir névmások közül. A skót köztisztviselők körében széleskörű tiltakozást kiváltó rendelettel a skót kormány deklarált célja az, hogy „előmozdítsa a nemi identitások maradéktalan tiszteletben tartását”.

Az állami hivatalnokok között júniusban végzett felmérés szerint a tisztviselők 58 százaléka egyáltalán nem használ személyes névmást elektronikus üzeneteinek aláírásakor, és a válaszadóknak csak mintegy 17 százaléka lenne hajlandó erre a jövőben. A kutatás eredményeit látva a skót kormány államtitkára, Leslie Evans „csalódottságát” fejezte ki, különösen azért, mert ő maga „szenvedélyesen elkötelezett” a gender-ideológiák támogatásában. A skót Szólásszabadság Egyesület is megszólalt az ügyben, amely szerint a névmásrendelet „igencsak távol áll attól, hogy mindenkivel befogadó legyen. Épp ellenkezőleg: hűvös légkört teremt azok számára, akik nem hisznek a gender-ideológiákban”.

Forrás: Franceinfo

Borítókép: Leslie Evans, a skót kormány államtitkára (Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.