Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 23., péntek, Béla napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA DK fővezére hiszterizál.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-spanyolok-elsokent-tesztelik-a-vakcinautlevelet-9475886/

A spanyolok elsőként tesztelik a vakcinaútlevelet

Már a nyári szezon előtt be lehet majd utazni Covid-útlevéllel Spanyolországba, a madridi kormány ugyanis úgy döntött, elsőként hajtja végre az Európai Unió kísérleti tervét, hogy a „tesztüzemmel” küszöböljék ki a digitális tanúsítvány összes lehetséges hibáját, és a nyári szezonra már felhasználásra kész legyen. A dél-európai ország mindent megtesz, hogy idén visszaszerezze a külföldi turistákat. Hogy ne kerüljön veszélybe a szezon, várhatóan húsvétkor egységes régiós karantént és szigorúbb kijárási tilalmat hirdet ki a kormány.

– Spanyolország elsőként engedi be a vakcinaútlevéllel rendelkező külföldi turistákat, a dél-európai ország kormánya fogja ugyanis végrehajtani azt a tesztet, amelyet az Európai Unió készít el és koordinál – jelentette be Reyes Maroto turisztikai miniszter az Exceltur nevű turisztikai szövetség konferenciáján. Egyéb részleteket egyelőre nem tudni, ugyanis az EU március közepéig nem tesz közzé információt a projektről.

Maroto elmondta:

a cél az, hogy még a turisztikai szezon előtt teszteljék a jövőbeni digitális tanúsítvány alkalmasságát, hogy az a hibák kiküszöbölésével nyárra felhasználásra kész legyen.

A tesztüzem akkor kezdődik, amikor a járványügyi adatok azt megengedik. Ekkor nemcsak a szigeteken, hanem a félszigeten is várják majd azokat az utazókat, akik már rendelkeznek az okmánnyal. Hogy konkrétan mely városokban indítják el a kísérletet, arról egyelőre nem közöltek részleteket. Maroto hozzátette ugyanakkor, hogy a spanyol kormánynak kulcsfontosságú, hogy az összes lehetséges eszköz rendelkezésre álljon nyárra, és Spanyolország, valamint Európa ismét biztonságos úti céllá váljon. Maroto közölte, hogy mivel a Covid-útlevélről szóló kezdeményezés összhangban van a koronavírus visszaszorításával és az oltási folyamat felgyorsításával, ezért Spanyolország maximálisan támogatja annak bevezetését, ugyanis

„ez az egyetlen olyan lehetőség, amely visszaadja a jövőbe vetett reményt és az optimizmust”.

Igyekeznek kerülni a diszkriminációt

– A vakcinaútlevél semmi esetre sem lesz diszkriminatív – ezt már Carolina Darias egészségügyi miniszter hangsúlyozta a héten. Akik még nem kapták meg az ellenszert, ők a már korábban, illetve a közeljövőben meghatározott egészségügyi feltételek mellett szintén korlátozások nélkül utazhatnak majd.

A tanúsítvány azon túl, hogy lehetőséget ad a szabad mozgásra, feljogosítja majd a tulajdonosát arra is, hogy akár két különböző országban adassa be magának a koronavírus elleni védőoltás két dózisát.

Emellett a dokumentumon nem kizárólag az oltottságot fogják feltüntetni, hanem a már elvégzett PCR-tesztek eredményét és azt is, ha már valaki túl van a betegegségen.

Megmentenék a turistaszezont

Spanyolország idei legfontosabb célkitűzése a nyári turistaszezon megmentése, mely gyakorlatilag mindennel szemben elsőbbséget élvez.

A madridi kormány több autonóm régió vezetőjével előzetesen már megállapodott arról, hogy húsvétkor sem oldják fel a régiós határzárakat.

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva ezzel a korlátozással egyrészt meg lehetne menteni a nyári időszakot, másrészt el lehetne kerülni a negyedik hullámot. Spanyolországban karácsony előtt sietve oldották fel a korlátozásokat a javuló járványügyi adatok láttán, melynek az lett a következménye, hogy januárban kirobbant a harmadik hullám, és az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került.

A pandémia kezdete óta nem regisztráltak olyan drámai fertőzöttségi és halálozási adatokat, mint az év első hónapjában. Szakértők és orvosok már februárban arra figyelmeztettek, hogy óvatosan kell kezelni a húsvéti időszakot, mert ilyenkor Spanyolországban rengetegen kelnek útra, főleg a madridiak, hogy az ünnepet az északi vagy a déli tengerparton töltsék családjukkal. Nem véletlen, hogy Madrid az egyik olyan régió, mely gondolkodás nélkül feloldaná a régiós határzárat, és szabad mozgást engedélyezne lakóinak.

Emiatt jelenleg hatalmas a belpolitikai feszültség Spanyolországban, ugyanis a fővárosi vezetők nemcsak a központi kormány, hanem a legnagyobb régiók elnökeinek akaratával próbálnak szembemenni. Valencia vezetője, Ximo Puig már februárban úgy fogalmazott, hogy

nyomatékosan megkéri a kormányt az egységes húsvéti szigorítások bevezetésére, ugyanis „nem azért tartotta zárva január végétől március 1-jéig a saját közösségét”, hogy aztán a madridiak érkezése miatt hosszú hetek kemény munkája vesszen kárba. Madridon kívül egyedül a Kanári-szigetek oldaná fel a határzárat.

A kormány most azt tervezi, hogy jövő héten kihirdeti az általános régiós karanténokat, és szigorítja az éjszakai kijárási tilalmat húsvét végéig, mely este 10-től reggel 6-ig tartana. Továbbá a nyilvános és privát találkozók létszámának felső határát négy főben határoznák meg a húsvéti hosszú hétvégére.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Közlekedés(le)fejlesztő

Karácsonyék az összeomlás szélére sodorják a BKV-t
Karácsonyék az összeomlás szélére sodorják a BKV-t, a pandémia után tömegesen távozhatnak a fővárosi cég dolgozói.

Kiülhetünk

Már szombaton nyithatnak a teraszok
Miután pénteken elérheti az átoltottság a három és fél millió főt, ezért már szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Kiemelt

Felújítanák Mátyás király kolozsvári szülőházát
A romániai fejlesztési minisztérium biztosíthatja a munkálatokhoz szükséges pénzügyi erőforrásokat.

Poszt-trauma

Fudan Egyetem – barát vagy ellenség?
Nem kell egyetem felállítása ahhoz, hogy valakik titkosszolgálati tevékenységet folytassanak hazánkban.

Poszt-trauma

Szegény, szegény feketék…
Megint tálalva van egy beszámoló a „rendőri túlkapásról” meg a „rendszerszintű rasszizmusról”.

Poszt-trauma

Hatalmas pofont kapott a baloldali ellenzék
Legyünk résen!

Aktuális

Hivatalosan is bemutatkozott az új X-Trail
Tavaly Rogue néven ismerhettük meg a típust, amely most X-Trail néven mutatkozott be a Sanghaji Autószalonon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!